U pauzi od učenja

Kako savladati nervozu?

30.03.2016.
2 min

Ukoliko je nervoza pred poslovni sastanak ili susret sa devojkom toliko izražena da ne možete da razmišljate, znoje vam se dlanovi i gubite dah, kako biste savladali nervozu, sledite savete stručnjaka.

 

 

Kada vas očekuje važan poslovni sastanak, ispit ili susret sa devojkom koja vam se sviđa, normalno je da budete nervozni. Ali ne valja ako je trema toliko izražena da ne možete da razmišljate, znoje vam se dlanovi i gubite dah. Kako biste savladali nervozu u ovim situacijama, sledite pet koraka koje preporučuju stručnjaci.

Promenite misli - Pumpajte mozak pozitivnim mislima, prisećajte se lepih i smešnih događaja i ljudi, lepih stvari koje vas očekuju... Trik je i da izgovorite nekoliko puta "radujem se" i um će automatski iz negativnog preći u pozitivno stanje, dokazala je studija američkog Udruženja psihologa.

Popijte čašu vode - Dehidriranost utiče na raspoloženje, nivo energije i koncentraciju, što dodatno pojačava nervozu, zato pre važnog događaja obavezno pijte vodu.

Opustite se uz muziku - Uživajte u notama koje vam prijaju i to će odmah smanjiti nervozu. Ova tehnika je delotvornija od opuštanja u tišini, tvrde australijski naučnici.

Ispravite leđa - Zauzmite stav samopouzdanja i posle dva minuta nivo kortizola, hormona stresa, počeće da opada, kažu istraživači sa Harvarda.

Stegnite levu pesnicu - Leva strana mozga kontroliše sumnju u sopstvene sposobnosti. Kada stiskate levu ruku, aktivnost preuzima desna hemisfera koja jača samopouzdanje i smiruje živce, pokazuje studija objavljena u Magazinu eksperimentalne psihologije. Istraživači su do zaključka došli testirajući sportiste, ali tvrde da ovaj trik deluje isto na sve ljude.

 

 

Izvor: B92

Kopiraj link

Slični tekstovi

Zašto treba da slušaš podkaste?
04.03.2020.
4 min

Zašto treba da slušaš podkaste?

U pauzi od učenja
Teško se budite: Ovi saveti će vam pomoći da prebrodite jutro
25.11.2015.
3 min

Teško se budite: Ovi saveti će vam pomoći da prebrodite jutro

U pauzi od učenja
Upravljanje vremenom u toku studija
08.05.2017.
2 min

Upravljanje vremenom u toku studija

U pauzi od učenja