U pauzi od učenja

Kako se rešiti negativnih misli

12.11.2015.
5 min

Negativne misli ne mogu da nestanu tako lako. Na stranici PSY Blog-a se pojavio teks koji otkriva osam načina da odagnate loša razmišljanja koja negativno utiču na vaš život i zdravlje.

Kako se rešiti negativnih misli

Negativne misli uopšte ne moraju biti u vezi sa velikim problemima. Ponekad je dovoljno da i sitnica uđe u um i da vas ne pušta na miru. Imamo običaj da neke stvari doživljavamo emotivnije nego što bi trebalo i one stvaraju stres.

 

Psihološke studije su pokazale da je najgori način da pokušamo da odagnamo negativne misli, da ih potiskujemo. Ova istraživanja su potvrdila da u procesu potiskivanja zapravo evociramo da se one vrate još jače i tako iznova.

 

Američki psiholog, stručnjak za suzbijanje misli Daniel Wegner objašnjava metode kojima možemo ukloniti negativne misli:

 

1. Fokusirano odvratite misli

 

Prirodni psihički proces je da se, bežeći od loših misli, zakačimo za neke druge misli i pokušamo da njima zamenimo ove prve. Stručnjaci savetuju da skrenete misli ali da ih ne puštate da odlutaju zato što je besciljno ljutanje uma sklono da skrene ka mislima nesreće. Savetuje se da se okrenete ka muzici, pogledate neki film i slično.

 

2. Izbegavajte stres

 

Do sada smo smatrali da je jedan od dobrih načina da odagnate misli stres. Potrudite se da stalno budete u žurbi, okupirani nečime kako biste istrošili energiju koja bi inače otišla na negativnost. Nova istraživanja pokazuju da nismo bili u pravu. Stres ima tendenciju da osnažuje naše negativne misli . Zato izbegavajte ovaj obrazac.

 

3. Odložite misli za kasnije

 

Nemojte veštački da pokušavate da uklonite misli jer ne ide. Pokušajte da ih odložite za kasnije. Istraživanja su pokazala da treba da odredite pola sata za brigu u jednom danu. Na taj način ćete veoma efikasno odagnati loše misli za kasnije. Ostatak dana će vašem umu biti mnogo lakše.

 

4. Paradoksalna terapija

 

Ova terapija jasno izriče: Ne bežite od negativnih misli, krenite na njih i suočite se sa njima.  Istraživanja pokazuju da se ovakvo sklanjanje negativnih misli naročito primanjuje kod onih koji sa  kompulzivnim ponašanjem.

 

5. Prihvatanje

 

Na sličan način, ne toliko direktno, možete pokušati da polako prihvatite vaše misli. Evo sta je pisalo u jednoj studiji koja je uspela da odagna bol ispitanika: „Borba sa takvom mišlju je kao mrdanje u živom pesku. Gledajte svoje misli i zamišljajte da one marširaju iz vaše glave kao vojnici. Nemojte se svađati sa njima, boriti, terati ih ili im prilaziti. Samo posmatrajte kako marširaju.“

 

6. Meditirajte

 

Ovo je takođe način prihvatanja misli i smirenja. Veoma je verovatno da ćete umiriti svoje misli time što ćete kroz meditaciju premestiti svoj um negde daleko.

 

7. Samopotvrđivanje

 

To je najnoviji psihološki lek za sve. Ono podrazumeva razmišljanje o svojim vrlinama. To povećava socijalnu sigurnost i samokontrolu. Samopotvrđivanje je nekoliko puta testirano kao odlično sredstvo za uklanjanje negativnih misli.

 

8. Pišite o problemu

 

Dokazano je da pisanje ima brojne zdravstvene i psihološke prenosti. Pišite o negativnim mislima i na taj način ćete ih iz svoje glave staviti na papir. Vi ćete oblikovati ceo problem na svoj način i imaćete odličnog sagovornika koji će ćutati i razumeti.

 

Preuzeto sa sajta www.bizlife.rs

Kopiraj link

Slični tekstovi

Poznati psiholog ima savet za bolju komunikaciju
11.05.2018.
2 min

Poznati psiholog ima savet za bolju komunikaciju

U pauzi od učenja
10 filmova za edukaciju i usavršavanje - 2. deo
16.04.2021.
3 min

10 filmova za edukaciju i usavršavanje - 2. deo

U pauzi od učenja
4 saveta da promenite negativan način razmišljanja
10.11.2016.
3 min

4 saveta da promenite negativan način razmišljanja

U pauzi od učenja