U pauzi od učenja

Ko ti je uzor: Đoković, Ronaldo, Biković...?

05.11.2021.
8 min

Preplavljenost novim informacijama, trendovima dovela je do značajnih promena u tome na koga se mladi ugledaju danas. Kada bi se ovo pitanje postavilo pre 40 godina dobili bi odgovore koji su u suprotnosti od odgovora koje dobijamo danas. 

Uzor mladima

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Istraživanja o uzorima mladih su stalno aktuelna i ovo je tema koja je česti izvor pitanja i inspiracije. U ovom tekstu fokusiraćemo se na područje Srbije i na promene koje su se menjale godinama po pitanju uzora mladih. 

Kako je bilo 2007. godine 

Jedno od istraživanja urađeno 2007. napisala je grupa autora Instituta za psihologiju u Beogradu pod nazivom “Ispitivanje uzora i idola srednjoškolaca u Srbiji”. Ovaj rad je deo studije koja se bavila istraživanjem slobodnog vremena srednjoškolaca. Ovo istraživanje sprovedeno je na uzorku od 2.426 učenika uzrasta od 15 do 19 godina iz 26 škola iz devet gradova u Srbiji. 

"Sredine iz privatnog života" u kojima mladi najviše vide uzore su, prema ovom istraživanju, porodica i vršnjaci. Srednjoškolci navode majke (16,2%) kao najčešće uzore i kao razlog takvom izboru izdvajaju dobrotu, plemenitost, podršku i razumevanje koje im pružaju. Vršnjake i prijatelje ističe 5,1% mladih kao uzore iz više razloga, a to su: dobar školski uspeh, vedrina i zabava.

Jedan od značajnih idola mladima, prema ovom istraživanju, jesu i “modeli iz javnog života”. Polovina srednjoškolaca koji imaju idole navode da su to estradne ličnosti (glumci, muzičari, TV lica). Interesantno je i to što su u svakoj kategoriji strane ličnosti kao uzori brojnije od domaćih, osim u kategoriji sportista gde čak 18,2% učenika navodi naše sportiste kao idole. 

Tabela 1 pokazuje 20 najpopularnijih ličnosti i tu vidimo da glumicu Anđelinu Žoli i pevačicu Svetlanu Ražnatović smatra za idole najveći broj ispitanika. Trećini učenika sportisti su idoli i to: Ana Ivanović, Novak Đoković i Vlade Divac

Najpopularnije javne ličnosti

Tabela 1: Najpopularnije javne ličnosti

Kao zaključak ovog istraživanja možemo videti da su srednjoškolci svoje uzore i idole te 2007. godine najviše imali u porodici i medijskim ličnostima. Veliki uticaj estradnih ličnosti govori o tome da je i 2007. godine uticaj medija na mlade bio izuzetno veliki.

Kakvo je stanje nakon 12 godina

Sledeće istraživanje koje ćemo spomenuti su 2019. godine zajedno sproveli Direct Media United Solutions i IPSOS Strategic Marketing na uzorku od 1.200 mladih. 

Prema ovom istraživanju 48% mladih uzore i idole pronalazi među članovima porodice što se poklapa sa istraživanjem iz 2007. godine. Sasvim je zanimljivo da i nakon 12 godina od prethodnog istraživanja mladi najviše kao uzore navode sportiste i estradne ličnosti. Razlika u odnosu na istraživanje koje je sprovedeno 2007. godine jeste da mladi svoje uzore pronalaze i u modernim zanimanjima kao što su influenseri i jutjuberi.

Tako su se iskristalisali i neki novi idoli. Na prvom mestu je Novak Đoković, zatim Baka Prase, Ronaldo, Ilon Mask, Jelena Karleuša, Ariana Grande i na sedmom mestu Jelena Đoković. Na pitanje koje su to savremene ličnosti kojima se dive mladi su na prvom mestu naveli Novaka Đokovića, na drugom Miloša Bikovića, zatim Ronalda, Ilon Maska, Cecu, Arianu Grande i na sedmom i osmom mestu političare Putina i Aleksandra Vučića.

Što se tiče istorijskih ličnosti koje mladi najviše poštuju i cene na prvom mestu je Nikola Tesla, zatim Miloš Obrenović, Vuk Karadžić, Živojin Mišić, Dušan Silni i na šestom i sedmom mestu car Lazar i Ivo Andrić.

Višeslojna generacija

Research direktor medijskih istraživanja u agenciji IPSOS Strategic Marketing Dejan Radosavljević, na naše pitanje zašto su mladima baš ove ličnosti uzori, kaže da je „današnja generacija višeslojna i ne može se reći ni da je crna, ni bela, žuta ili plava, već jedan neobičan miks svega i svačega“. 

- Mladi biraju i uzimaju stvari na jedan neobičan način za nas starije generacije. Spajaju babe i žabe i nama sve to deluje nelogično, ali u njihovom virtuelnom svetu to sve je sasvim okej. Oni su okej sa svima, i da vole Jelenu Karleušu i Jelenu Đoković i jutjubera kao što je Baka Prase. Mladi biraju ono što je njima blisko i drago u datom trenutku i po tom principu funkcionišu - kaže Radosavljević.

On kaže da gledajući stavove današnjih mladih ipak tu ima mnogo toga pozitivnog i vrednog.

- Čitave ove okolnosti i pokreti, nova svest o ugroženosti planete i života na njoj potiču od  mladih generacija. Greta Tunberg je tipičan predstavnik te generacije jer nju mladi razumeju. Mladi su vrlo ekološki osvešćeni, kritični su prema svemu što dolazi od nas starijih i mislim da je to dobro jer smo svi već ušli u neki kolosek i prihvatili određene stavove, a mislim da ih oni preispituju konstantno i to je veoma pozitivno - ističe Radosavljević za sajt Startuj.infostud.com. 

Radosavljević kaže da je najveća vrednost današnje generacije to što su čvrsti u svojim stavovima, nekonfliktni i da prihvataju različitosti i okej im je da svako misli na svoj način.

Sada mladi kreiraju sadržaj

Profesor Aleksandar Baucal sa Filozofskog fakulteta u Beogradu kaže za sajt Startuj.infostud.com da svaka generacija ima svoje idole koji odražavaju duh mladih. 

- Nisam siguran koliko je bilo kojoj generaciji mladih bilo važno šta su bili idoli prethodnim generacijama. Svaka generacija ima svoje idole koji odražavaju duh mladih. Sa ubrzanjem života i promenama ubrzava se nastajanje novih generacija. Nekada su "nove generacije" trajale decenijama, a sada se menjaju mnogo brže. To ubrzavanje u smeni generacija može da bude pozitivno i da olakša bolje razumevanje između različitih generacija naročito onih koji se ne razlikuju previše u pogledu svojih godina.

Profesor Baucal navodi da nove tehnologije omogućavaju mladima da od malih nogu postanu kreatori sadržaja i da je to zapravo u osnovi pozitivno. Sa druge strane, mogućnost kreiranja sadržaja sa sobom nosi veliki potencijal, ali i velike zamke.

- Lakoća kreiranja povećava mogućnost da se kreira puno šunda, tj. sadržaja koji nema nikakvu vrednost ili koji može da bude primer širenja negativnih vrednosti. U tome je opasnost i glavni izazov za nove generacije. Mladi danas treba da nauče kako da odluče šta i kada će da kreiraju, šta je smisao toga, šta žele da kažu ili pokažu onim što kreiraju. Ta znanja prave razliku između smislene i besmislene kreativnosti.

Nekada su se divili Pupinu

Profesorka sociologije Gorica Krstić iz medicinske škole u Zrenjaninu kaže za sajt Startuj.infostud.com da postoje velike razlike nekad i sad po pitanju uzora mladih.

Kada je reč o uzorima naših roditelja, a o kojima današnja deca ne znaju ništa, profesorka Krstić navodi da su istorijske ličnosti kao što su veliki vladari, vojskovođe, žene ratnici bili najveći uzori o kojima se i najviše pričalo. 

- Deca su se nekad vaspitavala tako što su im roditelji čitali narodnu epsku poeziju i slušala priče o Milošu Obiliću, Marku Kraljeviću. Mladima su bili uzori Nikola Tesla, Desanka Maksimović, Ivo Andrić, Mihajlo Pupin, Tito. Tada su mladima uzori bile i naučne ličnosti, za razliku od današnjeg vremena gde su to uglavnom estradne ličnosti – navodi profesorka Krstić.

Kakva osoba želite da postanete

Profesorka Krstić ističe da roditelji imaju veliku ulogu u vaspitanju dece i vrednostima koje im prenose.

- Roditelji treba da upućuju decu na prave vrednosti, da im kupuju prave knjige, da im čitaju prave stvari dok su mali. Deci treba da se razvije svest o nacionalnoj kulturi, da oni znaju odakle su. Ako nemate prošlost, nemate ni budućnost. Čovek mora da zna svoju istoriju, odakle je, ko je i šta je i da se na tim osnovama vaspitava.

Takođe, i profesor Baucal ima veoma snažnu poruku za sve mlade danas.

- Postoji stari dobri savet koji će uvek biti relevantan. Važno je da mladi budu svesni kakva osoba žele da postanu i da se oslanjaju na tu ideju kada prave izbore danas i kada sebi biraju idole.

Kopiraj link

Zorica Đukić

Po profesiji master pedagog, u duši večni kreativac. Uživam u šminkanju, čitanju knjiga, pisanju i šetnji sa mojim kucama.

Slični tekstovi

Koga pratiš: Mitrovića, Bikovića, Enu Lunu...?
03.12.2021.
7 min

Koga pratiš: Mitrovića, Bikovića, Enu Lunu...?

U pauzi od učenja
Recept za uspeh: 90/90/1 pravilo Robina Šarme
13.01.2023.
5 min

Recept za uspeh: 90/90/1 pravilo Robina Šarme

U pauzi od učenja
7 edukativnih Youtube kanala koje morate zapratiti
22.03.2022.
3 min

7 edukativnih Youtube kanala koje morate zapratiti

U pauzi od učenja