U pauzi od učenja

Loši cimerski odnosi i kako ih rešiti

11.12.2015.
8 min

Ove jeseni hiljade studenata započelo je novu školsku godinu sa novim cimerima i cimerkama. Bilo da ćete živeti u domu ili u iznajmljenom privatnom smeštaju, u narednih godinu dana delićete svoj životni i radni prostor sa drugim studentima. Svi koji su nekada živeli sa cimerom/kom reći će vam da je to jedno od najboljih iskustava koje vam se može dogoditi i da ćete steći prijatelja za čitav život, pa ipak isto tako će vas i upozoriti da to može biti i jedno od najgorih iskustava ukoliko se ne budete slagali sa osobom s kojom ćete deliti sobu ili stan.

 

 

Oni iskusniji po pitanju cimerskih odnosa će vas upozoriti da nije lako razviti dobre cimerske odnose i slagati se uvek sa cimerom/kom, naročito ukoliko do sada niste imali prilike da delite s nekim sobu.

 

Problem sa hranom

 

Jedan od najvećih problema u cimerskim odnosima jeste upravo ishrana. Svaki put kupujete iste namirnice, iz frižidera često nestane vaše omiljeno jelo ili parče torte koje ste ostavili za kasnije…? Umesto da se svađate pokušajte konstruktivno da rešite ovaj problem. Dogovorite se oko kupovine zajedničkih namirnica i napravite listu za kupovinu, ukoliko vam hrana nekim čudom nestaje iz frižidera, počnite da obeležavate vaše namirnice ili se dogovorite da svako koristi po jednu policu u frižideru. Podela namirnica ne mora biti isključiva i toliko stroga, najbolji način da održite dobre cimerske odnose jeste da jednostavno pitate da li možete nešto da uzmete. Odgovor će uglavnom biti potvrdan.

 

 

Troje je gužva

 

Momak/devojka vaše cimerke/cimera previše vremena provodi u vašem stanu? Ne možete da se opustite u sopstvenoj dnevnoj sobi, neprijatno vam je da slušate njihove priče. Pokušajte da porazgovarate i iznesite svoj stav, nije potrebno da ulazite u konflikt zbog toga, pokušajte da objasnite zašto vam to smeta. Možda njihova česta druženja u vašem stanu, ne ostavljaju prostor da vas neko poseti. Pokušajte da napravite neki raspored kada će svako od vas imati slobodno vreme da koristi zajednički prostor, ukoliko svako ima svoju sobu, dogovorite se sa cimerom/kom da tamo provodi vreme sa svojim partnerom/kom ili prijateljima, naročito ukoliko vi morate da spremate ispit ili slično. Fleksibilnost je ključ uspeha. Sve je moguće ukoliko se dogovorite.

 

Neurednost

 

Postoji nešto što može znatno ugroziti vaše dobre cimerske odnose, a to je neurednost! Čak i da se odlično slažete sa vašim cimerom/kom, negova/njena neurednost biće sigurno problem koji će kvariti dogovor koji ste imali. Jednostavno pravilo kojeg se moraju držati obe strane jeste da se zajednički prostor mora održavati i biti čist. Podelite odgovornost, podelite zaduženja. Napravite plan čišćenja i spremanja, ukoliko radite planski, zajedničkim snagama posao će biti brže gotov.

 

Različiti životni stilovi

 

Ovo je problem s kojim ćete se sigurno susresti. Vi možda ustajete rano ujutro, dok je vaš cimer/ka noćna ptica, učite u različito vreme, obedujete u različito vreme, vi volite da se opustite uz muziku, a vaš cimer/ka uz knjigu, vi ne volite da izlazite, pa vas stalno bude kasni dolasci… Sve su to problem koji vas očekuju ukoliko imate različite životne stilove.  Pa ipak i za te probleme postoje rešenja. Pokušajte da se uskladite koliko je to moguće i napravite kompromise.

 

 

Prilagođavanje nije nimalo jednostavno, ni kad govorimo o novom načinu života, a ni kada je reč o ostavrivanju novih međuljudskih odnosa. Bilo da je netrpeljivost jednosmerna ili obostrana, neprijatne situacije su neizbežne. Da biste sebi olakšali, pokušajte da uradite sve da promenite novonastalu situaciju. Dobra komunikacija, razumevanje i strpljenje su najvažnije oruđe u prevazilaženju ovih problema.

 

Ukoliko i pored svih napora, izgledi za poboljšanje cimerskih odnosa i nisu baš najbolji, morate preduzeti konkretnije korake i potražiti novog cimera.

 

To nimalo nije lak zadatak. Zato vam u nastavku nudimo nekoliko korisnih saveta kako da prevaziđete problem i uradite sve da život sa sadašnjim cimerom učinite podnošljivim.

 

1. Preispitajte svoje nezadovoljstvo

 

Ukoliko ste iz bilo kog razloga nezadovoljni svojim cimerom, prvo se zapitajte da li se i vaš cimer oseća tako. Postoje samo dva odgovora. Prvi je da je netrpeljivost je obostrana. U drugom slučaju, vaš cimer ne primećuje da problem postoji, stoga se ni ne trudi da nešto promeni. Najbolje što u ovom slučaju možete da uradite je da na miru razmislite o svemu. Pre svega, zapitajte se šta je to što vas toliko nervira i predstavlja izvor konflikta. Pritom, nemojte pronalaziti banalne izgovore, razmislite postoje li konkretni problemi i da li vaš cimer na bilo koji način ugrožava vaš životni prostor, ozbiljno narušava vaš mir ili vam onemogućava da obavljate svoje studentske obaveze, iako ste mu na to skrenuli pažnju.

 

2. Inicirajte razgovor 

 

Najbolji način da rešite problem sa cimerom/kom je razgovor. Pre nego što preduzmete neke “radikalnije” mere za rešavanje vaših problema, pokušajte da otvoreno porazgovarate sa svojim cimerom/kom. Pre nego što se upustite u razgovor, vašem cimeru/ki možete samo nagovestiti postojanje izvesnog problema, te na taj način i drugoj strani ostaviti prostora da razmisli o svemu, preispita svoje ponašanje, razmisli o tome šta njemu/njoj odgovara ili ne odgovara, i da onda prokomentarišete sve sporne segmente vašeg zajedničkog cimerskog života.


Ukoliko mislite da ne biste umeli na pravi način da porazgovarate sa svojim cimerom, uvek postoji mogućnost da potražite pomoć. Ukoliko živite u domu, možete o svom problemu da porazgovarate i sa nadležnom osobom za rešavanje ovakve vrste problema.


Ipak, ovome ne treba pribegavati, osim ukoliko je komunikacija sa cimerom zaista nemoguća, a boravak u istom životnom prostoru nepodnošljiv. Možete napraviti dodatni problem i bespotrebno još više zategnuti odnose.

 

 

3. Naučite da slušate

 

Ukoliko ste vi inicijator razgovora, sasvim je logično da ćete vi prvi izložiti ono što vas muči. Pritom, ne smete da zaboravite na drugu starnu. Pružite svom cimeru/ki priliku da se i on/ona izjasne o toj temi i nemojte ga/je prekidati. Izbegavajte uvrede i „teške” reči, jer uvek postoji mogućnost da vam cimer odgovori istom merom. To nikako ne može imati pozitivan ishod. Zato, budite strpljivi i taktični kada izlažete problem, ali i kada vaš cimer/ka progovori. Ne zaboravite da vam je cilj da problem rešite, ane da još više „zaratite”.


Ako ništa od ovoga ne pomogne, tek onda pribegnite krajnjem rešenju. Potražite novog cimera. Nije poenta ni po svaku cenu živeti sa nekim sa kim je nemoguće funkcionisati i oko bilo čega se dogovoriti.

 

Ipak, ne zaboravite da zajednički život sa bilo kim podrazumeva mnogo prilagođavanja i kompromisa. To ćete morati da naučite da biste sebi olakšali studentski život i život uopšte. Zato, uvek prvo pođite od sebe. Sagledajte da li kod sebe nešto treba da menjate i korigujete, a tek onda se fokusirajte na to šta vam smeta kod drugih.

 

www.studentskizivot.com

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Kako da 2024. godina bude tvoja godina
22.12.2023.
4 min

Kako da 2024. godina bude tvoja godina

U pauzi od učenja
Kako studenti različitih fakulteta izjavljuju ljubav
23.12.2015.
3 min

Kako studenti različitih fakulteta izjavljuju ljubav

U pauzi od učenja
10 knjiga koje treba da pročitaš u 2021. godini - 2. deo
16.03.2021.
3 min

10 knjiga koje treba da pročitaš u 2021. godini - 2. deo

U pauzi od učenja