U pauzi od učenja

Miloš Milaković iz Dnevnjaka odgovara na pitanja o svom studiranju

19.02.2020.
10 min

Zahvaljujem se portalu NajStudent na ovoj saradnji i zahvaljujem se svima vama koji ste ispoštovali i poslali kul pitanja na koja ću vam odgovoriti u ovom tekstu. Da napomenem, biću 100% iskren u svim odgovorima.

Miloš Milaković

Pa da krenemo redom:

1. Da li si nekada krišom sipao mleveni biber na radijatore u čitaonici i tako mamio suze na oči prisutnim studentima?

Haha, nisam nikada… krišom. Šalim se, nisam ni znao za ovu foru iskreno. Crnogorac iz Dnevnjaka, kojeg sam upoznao na faksu je imao običaj da osobi pored nas u menzi liže escajg kako bi njoj bilo neprijatno posle toga da jede.

2. Jel si položio neki ispit iz prvog puta?

Da da, dosta ispita sam uspeo da položim tako. Verovatno jedan od boljih osećaja tokom studiranja, pogotovo ako izađeš a nisi siguran da si dovoljno naučio.

3. Koje vrste kolega su ti najgore na fakultetu?

Pa nisam imao “najgore” kolege, imao sam samo neke kojima sam se dosta smejao. Simpatični su mi bili oni koji samo uče napamet bez imalo razumevanja materije. Divio sam im se koliko se cimaju. Naravno, ovi što se otvoreno ulizuju profesorima (a kasnije svim nadređenima) su uvek bili antipatični. Ne ulizujte se nikada i nikome braćo jer vas tada svi (pa i oni kojima se ulizujete) gledaju kao idiote.

4. Kakvi su ti cimeri bili na faksu?

Pa imao sam samo cimera i cimerku. Nisam mnogo puta menjao stanove. Oboje su velike legende, družili smo se i pre faksa a i sada se družimo. Sa cimerom sam živeo prvu godinu, nakon toga sam drugu i pola treće živeo sam, pa potom ostatak treće i četvrtu sa cimerkom.

5. Imaš li u planu da ga završiš ili ćeš da bežiš iz zemlje kao većina studenata?

Na polovini četvrte godine je krenuo Dnevnjak a nakon svega toga sam se zaposlio kao copywriter u marketing agenciji tako da trenutno nema apsolutno nikakve šanse da stignem da ga završim ali ukoliko nađem vremena u budućnosti – naravno da ću pokušati. Što se tiče bežanja iz Srbije, nisam lik koji može da živi daleko od ove zemlje duži vremenski period tako da sumnjam. Ukoliko baš budem morao zbog egzistencije, naravno da hoću.

6. Da li si prenosio neke predmete iz prethodne godine u narednu i koliko je to pametno?

Jesam naravno. Pametno je ukoliko imaš u glavi bilo kakav plan kako ćeš da izvedeš upis u narednu godinu. A i ukoliko nemaš, pogineš za knjigom pa naguraš bodove za upis.

7. Kako da upadnem na budžet?

O TOME SI TREBAO RANIJE DA MISLIŠ! Ja sam prvu godinu fakulteta upisao u drugom roku, drugu i treću sam upao na budžet tako što sam redovno polagao ispite a četvrtu sam bio na samofinansiranju ako se dobro sećam. Ne znam, baš moraš da guliš, nema magije.

8. Kako je izgledao tvoj upis na faks i početak studiranja? Da li te je odmah privuklo pravo ili si zbog nečeg drugog baš to upisao?

Nakon što sam završio srednju školu apsolutno nisam znao šta da upišem niti me je išta zanimalo. Zatim sam čuo da u Beogradu postoji Fakultet Bezbednosti i hteo sam da idem da studiram baš to, mada ne znam šta me tačno privuklo. Probao sam i za neki mizeran broj bodova sam bio ispod crte. Nakon toga je krenuo letnji raspust i ja sam počeo da razmišljam o odlasku na brod da radim pošto me fakultet uopšte nije zanimao. Jednog dana, bio sam na plaži i igrao odbojku (verovali ili ne) sa ekipom iz grada i jedan ortak me je pitao da li imam nekog da mu preporučim da živi sa njim u Novom Sadu pošto ima svoj stan i hoće da podeli troškove. Ja sam iz šale rekao nešto u fazonu “ja ću ako nađem šta da upišem”. Nedugo posle toga sam, ne znam tačno od koga, čuo da na Pravnom fakultetu u Novom Sadu postoji smer pod nazivom “Smer unutrašnjih poslova” koji je vrlo sličan “opštem” smeru na istom fakultetu ali postoje neki predmeti (npr. kriminalistika itd) koji ga razlikuju. To mi se učinilo kul, čuo sam da je ostalo nekih 60 mesta (tada taj smer nije bio toliko popularan kao danas) i potražio sam šta treba da pripremim za prijemni u drugom roku. Učio sam relativno kratko jer sam se loše organizovao međutim prošao sam prijemni i to sa solidnim brojem bodova. Onda sam počeo da živim sa tim ortakom i kako je fakultet krenuo počeo sam redovno da dajem ispite iz prve godine. Dao sam sve ispite iz prve godine osim jednog (studenti SUP smera na Pravnom će znati koji predmet je u pitanju haha). Ostalo je istorija!

9. Kako si se borio sa pritiskom znajući da imaš 5 ispita u septembru?

Zaista nikada nisam osećao pritisak tokom fakulteta. Nisam tremaroš kada su te stvari u pitanju. Narvno, stalo ti je da položiš i da sve prođe dobro ali nisam se nikada tresao, padao u nesvest i imao nesanice zbog ispita.

10. Da li je na vašem faksu postojala osoba koja pravi predobre skripte i sve polaže iz njih ali ih samo drži za sebe?

Haha a ne znam, mi smo to pravili i delili međusobno, nije bilo baš tolikog štekanja. Ako i jeste, znači da je taj neko baš dobro skrivao to.

11. Državni posao ili uspešna YouTube karijera?

Shvatio sam da me trenutno više ispunjava ovakav vid posla tako da za sada – ovo. Posao u državnom sektoru je svakako sigurniji.

12. Kako odlučiti na koji fakultet?

– Nisam kompetentan zaista, odgovorio sam gore kako sam ja počeo studije tako da MORATE NEŠTO SAMI!

13. Jedan razlog da ne upišem fakultet.

– Studentski život.

14. Da li se isplati da poništiš ispit ako dobiješ 7 ili 8?

– Nikada nisam poništio ocenu. Bilo je situacija kada sam znao za više od ocene koju sam dobio a bilo je situacija kada sam znao manje a dobio 6. To sam posmatrao kao kosmičku pravdu.

15. Kako da preživim stres u toku ispitnog roka?

– Ne znam, ako je toliko neizdržljivo (mada ne vidim zašto bi bilo), treniraj nešto, izbaci iz sebe sve što možeš, ne znam. Glupo je reći RAZMIŠLJAJ POZITIVNO ali zaista faks nije nešto zbog čega treba da oboliš.

16. Savet brucošima.

– DRŽITE SE BRAĆO NAPAĆENA!

17. Čime mlađi u današnje vreme da se vode pri upisu na fakultet, potražnjom na tržištu rada ili svojim željama?

– Nemoj da radiš ono što mrziš za velike pare. To je moje mišljenje. Najbolje je da radiš ono što te ispunjava i budeš plaćen toliko da možeš pristojno da živiš. Pored toga, naći ćeš mesta za hobi koji možda više voliš. Ako radiš ono što mrziš, iscrpeće te i neće ti biti ni do čega posle. Ovaj odgovor je dosta kliše ali je zaista tako.

18. Koji te profesori nerviraju na fakultetu?

Oni koji nisu zainteresovani da prenesu znanje. Oni kod kojih moraš da poštuješ nepotrebne procedure koje su oni izmislili (tipa ako ne dođeš na x predavanja nema x ocene). Smatram da je ono što pokažeš na ispitu najbitnije, bio na jednom ili 60 predavanja.

19. Kako učiti knjigu od 1.500 strana?

– Teško.

20. Omiljeno jelo u menzi, osim pasulja?

– Ćufte u paradajz sosu.

21. Prosečno, koliko se vremenski spremaš za ispit?

– Zavisi od gradiva. Najduže – nešto više od mesec dana. Imao sam neke svoje metode asocijacije i kojekakvih pravila koje sam koristio pa mi je to pomagalo da lakše shvatim.

22. Koliko puta si najviše prijavio neki ispit i da li si ga na kraju položio?

- Jedan ispit sam polagao 5 puta i nisam uspeo, doduše mojom krivicom. Posle prvog pada nikad ga nisam temeljnije pripremao. Nisam još uvek jer trenutno ne studiram aktivno kako sam već rekao.

23. Da li si ikada varao na ispitu?

Ne. Smatram da je to najgluplja stvar koju možeš da radiš. Iako delujem možda kao lik koji bi to uradio, zapravo nikada ne bih. Naravno da sam bio svedok takvih dešavanja ali zaista mislim da je to najgluplja stvar koju studenti rade. Kao i svuda – imaš lakši i teži put. Ovo je lakši ali mislim da loš osećaj kada padneš ispit ne može da se meri sa osećajem i sramotom koju imaš kada te uhvate sa bubicom.

24. Ako se završi fakultet, da li postoji sigurno zaposlenje ili moram još škola da završavam?

Zavisi koji faks, zavisi koliko si ambiciozan, zavisi šta želiš. Komplikovano pitanje ali evo probao sam da odgovorim.

25. Da li si ortake oslovljavao sa kolega?

– Da, iz sprdnje.

26. Kako fakultet utiče na društveni, seksualni i ostali život i kako je uticao na tebe?

Ništa me specijalno nije promenio, studentski život me naučio da živim sa malo para i da se organizujem bolje. Zaista mislim da faks i studiranje ne predstavljaju bauk tako da nema potrebe za prevelikim stresom. Ko ne može da izdrži, svakako treba da potraži pomoć i podršku jer velike promene neki ljudi ne prihvataju dobro.

27. Kako da se motivišemo da učimo?

– Meni je često motivacija bila broj ispita koji mi ostaje do kraja fakulteta. Tipa, položim 1 i kažem “ok super, ostaje još 5, ajmo sad ovo.” i to brojanje me motivisalo dosta. Svakako, buduće zaposlenje, osamostaljivanje i želja za uspehom jesu jak motivator. Opet kliše odgovor ali mora tako.

28. Da li da se udam ili nastavim sa studiranjem?

– Ako možeš dobro da se udaš, iz ljubavi, udaj se sestro i zovi na svadbu!

29. Da li si ikada hteo da odustaneš od fakulteta?

– Zaista nisam. Kažem, da ne radim ovo što sada radim završio bih ga davno. Nisam ga “napustio” jer nisam mogao da učim i jer nisam hteo već jer me život odveo na dijametralno suprotnu stranu koja mi se u ovom trenutku mnogo više dopada.

Kopiraj link

Slični tekstovi

10 načina da vaš život bude drugačiji, uzbudljiviji i bolji u 2016. godini
08.02.2016.
3 min

10 načina da vaš život bude drugačiji, uzbudljiviji i bolji u 2016. godini

U pauzi od učenja
Da li ste i vi multitasker?
14.10.2015.
2 min

Da li ste i vi multitasker?

U pauzi od učenja
Štednja i ulaganje novca?
18.03.2009.
6 min

Štednja i ulaganje novca?

U pauzi od učenja