U pauzi od učenja

Predlozi za par unapred pripremljenih postupaka tokom studiranja

29.12.2016.
3 min

U razmišljanjima o sadašnjim fakultetskim zaduženjima i predstojećem ispitnom roku, delotvorno je ostati u tokovima povezanih sa tim koji je dalji smer vašeg učenja i obrazovanja, posmatrano u globalu.

 

Dostignuće

 

Prvenstveno, to će zavisiti od vaših ambicija, odnosno, sklonosti ka permanentnom usavršavanju. Za jaču i samostalniju ulogu, potrebno je odrediti čemu pružiti više vremena i pažnje, kako bi se kreirala maksimalna vrednost za obavljanje vaših budućih poslova.

 

Pokušajte da ocenite dosadašnje učinke studija i rešite poteškoće koje ste imali. Pravilnim rasporedom, imajte kontrolu nad vašim učenjem i radom. Na pomenutim osnovama, obezbedite motivaciju, odredite fokus i koordinirajte napore. Preispitajte postojeće planove i metode učenja, i preinačite ih, ukoliko je neophodno. Formulišite obrasce pomoću kojih ćete poboljšati efikasnost sticanja vašeg znanja.

 

Kako bi se postigao jedan cilj, ili više njih, neophodno je stvaranje adekvatnog okruženja. Sa jedne strane, eliminišite sve one faktore koji su vas destimulisali, dok, sa druge strane, redovnim pohađanjem nastave osigurajte vidni napredak. U prilog ovom shvatanju govori i to da je za sticanje šireg znanja uvek potreban viši stepen posvećenosti odabranom obrazovnom profilu, kroz ulaganje vremena i energije u okviru kontinuirane edukacije.

 

Trenutno ulaganje u sve aspekte obrazovanja neizbežno postaje osposobljavanje za karijeru koju nastojite stvoriti. Način, na koji ćete ostvariti iskorak u ono što predstavlja vaše interesovanje, morao bi da obuhvata usklađenost aktivnosti, tj. njihovo uspostavljanje u stanje savršene ravnoteže. Potrudite se da činite dovoljno, kako bi vaši planovi bili sprovedeni. To će biti potvrda vašeg rada i snažan podstrek za dalje usavršavanje.

 

Osim što je izrazito značajno razumeti dugoročne ciljeve, bitno svojstvo je organizovati tekuće prioritete kako ne bi ostali nerealizovani do poslednjeg momenta. Važno je, dakle, ukazati na prednost formulisanja jasnih, preciznih odluka, skiciranja planova za akciju i delovanja na vreme, u smislu postavljanja zadataka za naredni period i sve većem približavanju njihovom izvršenju.

 

Visoko obrazovanje ne odobrava ponašanje studenata koje se svodi samo na već zabeležene ishode. Vodeći se pomenutim, potrebno je uključiti spremnost da se iznesu vrlo konkretni, pravi odgovori na nove zahteve kada je u pitanju svaka naredna faza obrazovanja.

 

Sastavni deo svakog razvoja mora biti negovanje postojećih radnih navika, što će zahtevati njihovu svakodnevnu dopunu, kako bi se mogao očekivati uspeh. U suprotnom, rezultati se brzo anuliraju.

 

Na kraju, uvek je značajno ispoljiti svoj pun potencijal, naročito za vreme ispitnog perioda, i iskoristiti sve šanse rasta u vidu operativne primene vašeg znanja i veština. Bitno je stalno podsećanje studenata na njihov kvalitet, kao i obučenost koju poseduju, a koja mora uvek biti dostupna za praktično primenjivanje. 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Summer resolutions: Ovog leta ću…
01.07.2022.
4 min

Summer resolutions: Ovog leta ću…

U pauzi od učenja
5 saveta kako da održite staloženost
28.01.2016.
4 min

5 saveta kako da održite staloženost

U pauzi od učenja
5 mitova o uspehu koji nas sprečavaju da postignemo velike stvari
28.12.2017.
3 min

5 mitova o uspehu koji nas sprečavaju da postignemo velike stvari

U pauzi od učenja