U pauzi od učenja

Smartfon igrice za vežbanje mozga

10.03.2021.
3 min

Svako od nas provodi basnoslovnu količinu vremena na pametnim telefonima i uz svu volju da to vreme bude korisno utrošeno, ono na kraju najčešće bude usmereno na društvene mreže, dopisivanje ili igranje igrica. U ovom tekstu ćemo pokušati da makar poslednju pomenutu oblast učinimo korisnijom i ponudimo interesantne igrice za pametne telefone koje će istovremeno trenirati pamćenje, održavati u kondiciji pažnju i uopšteno biti teretana za mozak.

Smartphone igrice za vežbanje mozga

Foto: NajStudent (Shutterstock)

#1 Elevate

Elevate predstavlja jednu od najpoznatijih igrica za vežbanje malih sivih ćelija i nudi širok dijapazon mini-igara. Nudi sve od matematičkih igara, logičkih, do igara razumevanja teksta. Iako generalno traži plaćanje, ova igra nudi tri besplatne igrice dnevno što je zapravo mnogima dovoljno, sudeći po recenzijama koje je igrica dobila od svojih korisinka.

Ukupno nudi više od 35 različitih igara i aplikaciju je do sad koristilo više od 40 miliona ljudi. Premijum verzija igre vam nudi pristup sistemu rangiranja i napredne, teže nivoe.

#2 Lumosity

Ova platforma predstavlja glavnog rivala Elevate aplikaciji. Ima preko 50 igara i takođe nudi tri besplatne igre dnevno u svojoj besplatnoj verziji. Razlikuje se od svog suparnika po tome što se fokusira na treniranje pamćenja, pažnje i brzog rešavanja problema.

Ova aplikacija traje duže od 10 godina i ima preko 100 miliona korisnika što svakako nije zanemarljivo.

#3 Peak

Peak predstavlja nešto drugačije iskustvo za ljubitelje brainstorming igara. Nudi preko 45 igara u plaćenoj verziji dok u besplatnoj veziji dobijate jedan „trening“ dnevno koji uključuje nekoliko igara. Peak ima igrice za sve uzraste, tako da nema ograničenja za korisnike.

Kako vreme bude prolazilo aplikacija uči o oblastima koje vam idu bolje i onima koje vam idu teže i pravi za vas unikatne izazove kako biste unapredili svaku od njih.

Uz svaki od planova vam daje i procenjeno vreme igranja za zadatu igru, tako da otklanja sve dileme o tome da li ćete stići da završite nivo dok doručkujete ili pijete kafu.

#4 BrainHQ

Ova platforma koja nudi igranje kako na računaru tako i na pametnim telefonima je još jedna u nizu neizostavnih kada se radi o konstantnom aktiviranju mozga. Kao i prethodne ima svoju besplatnu i plaćenu verziju, ali i unikatne pojedinosti.

Aplikacija će vas voditi vizuelno i zvučno kroz pojedine zadatke i u zavisnosti od toga koliko dobro igrate će vam davati sledeće nivoe. Ako ste na primer jedan nivo odigrali odlično, dobićete teži, a ako niste briljirali dobićete lakši.

Ova aplikacija je dizajnirana tako da pomogne i ljudima koji su pretrpeli povrede na mozgu da se vrate u formu.

Na kraju nemojte se ustručavati da sami potražite druge aplikacije sa sličnom namenom. Glavna stvar koju vredi zapamtiti je da kao i kod drugih mišića i kod mozga vežbanje daje benefite samo ako je redovno. Većina ovih aplikacija nudi igre koje se igraju 10 ili 15 minuta što znači da uz jutarnju kafu možete dati svom mozgu malo razgibavanja i dugotrajne benefite!

Sve spomenute aplikacije se mogu naći na iOS i Android platformama.

Kopiraj link

Đorđe Ivanović

Ðorđe je diplomirani novinar čije interesovanje seže i u ostale društveno-humanistčke nauke. Smatra da se savršeno uklapa u sintagmu "sveznajuća neznalica" i svoju budućnost vidi u pisanju.

Slični tekstovi

22 cinična i sjajna citata genijalca Charlesa Bukowskog
07.12.2015.
3 min

22 cinična i sjajna citata genijalca Charlesa Bukowskog

U pauzi od učenja
7 stvarno dobrih filmova za predah u učenju
25.02.2022.
3 min

7 stvarno dobrih filmova za predah u učenju

U pauzi od učenja
Platne kartice i dozvoljeni minus
26.12.2008.
8 min

Platne kartice i dozvoljeni minus

U pauzi od učenja