U pauzi od učenja

Šta su navike i kako ih menjati

13.08.2021.
10 min

Budite se i ležete sa telefonom u ruci, lokacija je dobro poznati Instagram, a omiljena aktivnost je skrolovanje kroz ovu platformu u nedogled. Kakav god sadržaj pratili, sigurna sam da naletite bar na jednog ranoranioca, osobu koja je do 10 časova precrtala pola svoje to-do liste, po neki zdrav doručak ili otvorenu knjigu. A vi u polusnu, pred početak ili kraj dana, iznova postavljate sebi pitanje - gde se sakrila moja produktivnost?

Navike

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Velika je istina da ni svi ti ljudi kojima se divite putem malih ekrana nisu 24/7 organizovani i vredni, ali su uspešni jer imaju usvojene navike koje ih i kada ispadnu iz ritma održavaju na produktivnom nivou.

Međutim, i oni su, kao i vi sada, u jednom trenutku bili u začaranom krugu ponašanja koje im ne služi. Stisnuli su petlju i krenuli na put promene.

Nekome ide bolje, nekome lošije, i to je skroz okej. Ali je izvodljivo. 

Ako drugi mogu, zašto ne biste mogli vi?

U nastavku teksta sa vama delim šta su to navike, faze procesa usvajanja navike i savete koje ako budete poštovali mogu vas dovesti do života o kojem razmišljate mesecima. 

Jer navika je to...

Navika je oblik ponašanja koji je naučen, stečen mnogobrojnim ponavljanjem jedne akcije u određenoj situaciji. Dešava se na podsvesnom nivou i dok je sprovodimo u delo o njoj ne razmišljamo, radimo je rutinski bez aktivnog učešća naše svesti.

Posle nekoliko ponavljanja takvo ponašanje usvojimo kao pravilo i sledećeg puta kada se nađemo u istoj situaciji, mozak neće tražiti nove načine delovanja jer ćemo automatski, sami od sebe, reagovati na već usvojen način.

U momentima ponavljanja datog oblika ponašanja, u mozgu formiramo stabilne neuronske veze koje je veoma teško prekinuti, te nam je zato veoma izazovno da ih promenimo.

Glavna klasifikacija navika je na dobre i loše, međutim, nisu za svakoga sve dobre navike odgovarajuće, niti za svakoga baš svaka loša navika neadekvatna. Sve zavisi od našeg organizma, načina funkcionisanja, stila života,..

Ali moramo se složiti da navike kao što su konzumiranje cigareta, alkohola, previše kofeina za svaku jedinku štetne isto koliko su dovoljno sna, izbalansirana ishrana i fizička aktivnost odlične za svakoga. 

Druga podela je na navike koje stičemo svesno i onih kojih nismo svesni, ali nam se uvuku pod kožu i bez razmišljanja ih radimo iz dana u dan.

No, sve navike se formiraju kao rezultat pozitivnih emocija i osećaja komfora dok ih praktikujemo.

Od 3 do 21 dana nam je potrebno kako bismo u svoj život implementirali jednostavne navike, a složenije i izazovnije od 3 do 6 meseci. Takođe, potrebno je svakodnevno angažovanje od nekoliko minuta.

Faze kreiranja navika

Proces nastajanja navika obuhvata 3 faze:

  1. Faza “okidač” je prvi korak u kreiranju navika i podrazumeva signal koji nagoveštava da je potrebna promena. Okidač naš mozak pokrene na određeni oblik ponašanja koji radimo automatski, bez mnogo truda i pažnje. Kada signal dođe do mozga, mi znamo bez razmišljanja šta sledi. Ovo je presudan korak u ciklusu kreiranja navika.
    Primer: Ukoliko želimo da uvedemo naviku da ranije ustajemo, okidač bi u tom slučaju bio alarm. Kada čujemo njegov zvuk naš mozak dobija znak da treba da ustanemo iz kreveta.
  2. Faza “rutine” je druga faza u ovom procesu. Kada okidač nagovesti našem mozgu da je potrebno sprovesti određenu akciju, on rutinski zadovoljava tu potrebu. Dakle, drugi korak predstavlja šablon ponašanja koji se odvija kada okidač da znak. Rutina je reakcija koja može biti fizička, mentalna ili emocionalna. 
    Primer: Kada alarm zazvoni, akciju koju naše telo i mozak sprovode jeste ustajanje iz kreveta i buđenje. To je rutinsko ponašanje koje ćemo svaki put kada zazvoni alarm da uradimo i baš to treba da nam pređe u naviku.
  3. Faza “nagrade” je poslednji i ključni korak u procesu stvaranja navike. Kada sprovedemo željeno ponašanje očekujemo nagradu. Nagrada uči naš mozak da ukoliko sledeći put koristimo isti obrazac delovanja da ćemo ponovo doći do nagrade i time učvršćujemo automatski vid ponašanja.
    Primer: Kada se ranije budimo, imamo više vremena za sve što nas čeka u danu, te je nagrada dobar osećaj kada završimo sa svim obavezama pre uobičajenog vremena, pa imamo više prostora za odmor i druženje. Ili kada u danu postignemo mnogo više nego inače.

Menjaj, ne eliminiši

Nepisano je pravilo da se mnogo lakše sprijateljimo sa lošim navikama. I onda kada udarimo glavom o zid i shvatimo da je vreme za promenu, kruži priča kako baš tu naviku treba da izbacimo iz svoje rutine. 

Greška u koracima, prijatelji!

Ne eliminiši je skroz, već je samo zameni novom, boljom, koja ti donosi više benefita.

Svaka jedinka u svom karakteru čuva određeni set sposobnosti koji može da koristi na mnogo načina. Kada jednu naviku potpuno izbacimo iz naše rutine, određene sposobnosti ostaju nezasićene. To je zapravo krucijalan trenutak u promeni navika - kada shvatimo da trošimo energiju na nešto što nam škodi i usmerimo je na akcije koje nam prijaju.

A sada sledi pitanje kako to sprovesti u delo, a da se ne vratimo na staro brže nego što smo zaplivali u novo?

Umesto vas to ne mogu učiniti ja, ali vas mogu posavetovati koje cake olakšavaju proces menjanja navika

10 saveta za efikasno menjanje navika

U nastavku vas očekuju 10 saveta kako da na najjednostavniji način podignete sidro loših navika i u luku privežete brodove pune dobrih obrazaca ponašanja:

  1. Ne postoji instant rešenje - u svetu gde svi funkcionišemo u šestoj brzini i sve ima svoje instant pakovanje, navike se tu ne uklapaju. Sve što je brzo to je i kuso i zato ne žurite sa uvođenjem nove i menjanjem stare navike. Na ovom online nebu sam jednom pročitala da koliko dugo uvodimo neku navike, toliko dugo ćemo joj biti verni, te zaboravite instant rešenja i brze promene. Dajte sebi probni period, da vidite da li vam ta nova navika zaista prija, pa tek onda krenite aktivno da je implementirate u svoju rutinu.
  2. Ne uzimajte veliki zalogaj - kada krenete da menjate određenu naviku, ne zadajte sebi velike ciljeve. Već smo pričali o tome da ciljevi treba da budu SMART, što znači specifični, merljivi, ambiciozni (neko bi rekao i agilni), realni i vremenski ograničeni. Postavite sebi male ciljeve, posebno na početku kada se tek zagrevate za uvođenje navike, jer na taj način će vas motivacija držati duže, cilj će biti lako ostvariv i time ćete svom mozgu poručiti da vi to zaista možete.
  3. Korak po korak - nikako, ali nikako ne menjajte nekoliko navika istovremeno. To vam je siguran recept za neuspeh na svim poljima. Krenite redom, jednu po jednu, i tek kad završite sa uvođenjem jedne navike i kada se na nju naviknete toliko da je ni ne primećujete više, krenite sa novim ciklusom. 
  4. Pazite ko vam je podrška - uticaj okruženja igra veliku ulogu u celom procesu. Kada vi sa sobom potpišete ugovor da krećete na put ka novoj navici, veoma je bitno kakvu podršku, komentare i podsticaje imate u okruženju. Što je pozitivan uticaj veći, to ćete vi imati manje izazova da prekršite zadato obećanje. Zato čim prepoznate uljeza u ekipi, na vreme se distancirajte od njega, bar tokom uvođenja nove navike. Ukoliko vam je teško da sami sebe pokrenete, nađite prijatelja koji želi istu naviku da uvede u svoj život i krenite zajedno na put promena jer uzajamna podrška vredi duplo.
  5. Uklopite naviku u rutinu - nov oblik ponašanja koji želite da implementirate u svoj život privežite postojećoj rutini. Na taj način nećete praviti prazan hod koji vam dopušta da zaboravite na novu naviku, a i mnogo lakše ćete je uvrstiti u svakodnevnicu ako je radite odmah posle određene akcije kojoj ste verni dugi niz godina.
  6. Pratite napredak - ako ste vizuelni tip i volite da vodite beleške, pišete dnevnike i pravite to-do liste, ovo je savršen i motivišući savet za vas. U online ili offline formi vodite evidenciju po danima - kada ste sproveli naviku do kraja, kada ste je preskočili, zašto se to desilo, koji su faktori sve uticali,.. Odredite sebi rok od nedelju ili mesec dana, pratite šta se dešava i na kraju obavezno sebe nagradite kakav god rezultat bio, jer ste pre svega uložili trud i bili posvećeni celom procesu.
  7. Motivacija na početku, dobar plan u produžetku - kao što rekoh, motivacija nas drži budnim na početku, ali neminovno je da će u jednom trenutku nestati. E tu na pozornicu nastupa detaljno razrađen plan. Sve crno na belo zabeležite - koliko dugo planirate da uvodite naviku (ukoliko je složenija predlažem 3 do 6 meseci, ali svakako pratite svoj napredak iz dana u dan i sami ćete osetiti kada je kraj), šta vas može podići iz pepela ukoliko zastanete (šta vam inače daje motivacijski boost - muzika, film, šetnja,..), ko (ili šta) vas inspiriše da nastavite dalje,..
  8. Bez cilja ništa - mnogo bitnije od kako uvesti i promeniti naviku, je odgovor na pitanje ZAŠTO želimo da je promenimo. To zašto je upravo jasno definisan cilj. Kada znamo zašto nešto radimo, mnogo su manje šanse da se poljulja naša motivacija, želja i volja. Zato zavirite duboko u sebe i iskreno odgovorite na pitanje - zašto želim ovu naviku da promenim?
  9. Nema odustajanja - ovaj savet uzmite sa rezervom. Ukoliko uvidite da vam neki obrazac ponašanja ne prija, stopirajte na vreme uvođenje navike. Međutim, napravite jasnu razliku između onoga što vam ne odgovara i onoga što vam stvara blagu neprijatnost jer je novina. Ta neprijatnost ide ruku pod ruku sa promenom i nakon nekog vremena prođe. Nikome nije naškodila, te nemojte je se plašiti. 
  10. Uživaj u putu - život bez uživanja je životarenje, a mi to ne želimo. Ceo proces uvođenja nove i menjanja stare navike treba da nam prija, a ne da predstavlja samo slepo hodanje ka cilju. Ukoliko uživamo u svakom danu, svakom trenutku, mnogo brže ćemo zavoleti naviku i srasti sa njom, te će i sam proces biti jednostavniji i lepši.

I za kraj...

Moram se složiti da je uvođenje navike pravi rudarski posao za naš mozak, ali vredi duplo kada nova navika donese pozitivu u našu svakodnevnu rutinu. 

Još jedna predivna misao koju sam pokupila sa online neba jeste “Prvo mi stvaramo navike, pa navike stvaraju nas”. 

8 tako snažnih reči koje sumiraju svih xy prethodno napisanih karaktera.

Ja imam da dodam još ovo - jedino na svetu što je sigurno je promena i kada ih zavolimo, svet postaje magično mesto.

Zato ja vama želim magiju.

Kopiraj link

Tijana Đurić

Student sam Fakulteta organizacionih nauka, a u svetu digitalnog marketing sam od druge godine studija. Zaljubljenik sam u pisanu reč i volim da budem okružena inspirativnim ljudima.

Slični tekstovi

10 serija za edukaciju i usavršavanje - 2. deo
05.07.2021.
4 min

10 serija za edukaciju i usavršavanje - 2. deo

U pauzi od učenja
Kako da kreiraš viralni sadržaj na TikTok-u
24.09.2020.
3 min

Kako da kreiraš viralni sadržaj na TikTok-u

U pauzi od učenja
Počnite da mislite pozitivno: Što više vežbate, bićete sve bolji
27.04.2017.
5 min

Počnite da mislite pozitivno: Što više vežbate, bićete sve bolji

U pauzi od učenja