U pauzi od učenja

Zašto treba da slušaš podkaste?

04.03.2020.
4 min

Podkast je serija digitalnih fajlova napravljenih kao epizode koje korisnici mogu da preslušavaju i preuzimaju sa platformi kao što su Google Podcasts, Spotify, iTunes i sl. Ove epizode imaju jednog ili više domaćina koji govore o aktuelnim temama ili događajima, a često se pojavljuju i gosti. Neke od najpopularnijih tema koje se obrađuju u podkastima su biznis, vesti, TV serije, knjige i filmovi, sport, politika, feminizam, fitnes, hrana i zdravlje.

Podkast

Foto: Pixabay

Pored standardnih, postoje i određene varijacije podkasta, a to su:

  • unapređeni podkasti – sadrže linkove ka slikama koje podkast pretvaraju u interaktivni slajdšou
  • podkast knjige – predstavljaju koncept koji spaja podkaste i audio knjige, pri čemu su epizode tematski vezane i ne mogu se slušati nezavisno, a snimaju se i objavljuju po unapred zadatom dnevnom, nedeljnom ili nekom drugom rasporedu
  • video pokasti – podkasti koji su u video formatu

Da li znaš da trenutno postoji više od 850.000 podkasta, preko 30 miliona podkast epizoda (zaključno sa januarom 2020) i da ovi brojevi svakim danom rastu? Bilo da ih slušaš kod kuće, u prevozu, šetnji ili teretani, postoji dosta načina na koji podkasti mogu da unaprede tvoj život.

Dobićeš inspiraciju

Bilo da želiš da se pokreneš ali iz dana u dan ne možeš da se nateraš, da želiš da uradiš nešto ali oklevaš, da želiš da ostvariš svoje želje i pronađeš u čemu leži tvoj potencijal ili da želiš da saznaš u vezi čega si strastven i proširiš svoja shvatanja – podkast je sjajna opcija za tebe.

Naučićeš mnogo toga i bićeš dobro informisan

Dobra stvar u vezi sa podkastima je da se skoro svaki bavi uskoro vezanim temama. U moru sadržaja možeš da pronađeš podkaste koji govore o fitnesu i zdravom životu, vestima, politici, umetnosti, humoru, zdravlju, medicini i brojnim drugim oblastima i slušaš samo ono što te zaista zanima i što ti je interesantno, pri čemu ćeš biti u toku sa aktuelnostima iz tih oblasti.

Dobićeš besplatnu priliku za lični i profesionalni razvoj

Kada pratiš podkaste, bilo da su oni iz tvoje profesije ili ne, možeš da konzumiraš veoma koristan sadržaj koji je neko „sažvakao“ iz svog dugogodišnjeg iskustva i učenja, i plasira ga na jednostavan i pitak način. Upravo zato su podkasti lakši za praćenje u pokretu, a u isto vreme jednako informativni i korisni kao i mnoge knjige i kursevi koji obrađuju iste teme ali kojima trenutno ne možeš da posvetiš vreme.

Ispunićeš slobodno vreme kvalitetnim sadržajima

Moderan čovek svakog dana ima određenu količinu praznog hoda u vremenu – dok sprema obroke, dok je u tramvaju, dok vozi na posao, čeka u banci ili u nekom redu. Ovo su situacije u kojima se često nerviramo zato što ne radimo ništa iako bismo mogli da budemo produktivniji. Iskoristi ovakve trenutke da čuješ nešto novo i interesantno, sve što ti je potrebno je pametni telefon i internet. ☺

Poboljšaćeš svoju svest o socijalnim problemima i aktuelnim dešavanjima

Kada odabereš podkast koji obrađuje teme vesti, politike i socijalnih problema, osim informacija o aktuelnostima dobijaš i podsticaje da razmišljaš o stvarima o kojima do tada nisi. Uhvatićeš sebe kako razmišljaš o problemima kojih do tada nisi bio ni svestan, a ovo je jedan od sjajnih načina da se razvijaš kao ličnost.

Bilo preko Google Podcasts, Spotify, iTunes, RadioPublic, Castbox, Overcast, Podcast Republic ili neke druge aplikacije koja se tebi sviđa, počni svakodnevno da pratiš podkaste koji su tebi tebi zanimljivi i inspirativni. Nemoj da se obeshrabriš ako vidiš dugačke podkaste od po sat i više, već počni sa nekim kraćim – postoji mnogo kvalitetnih sadržaja koji ti za 5-20 minuta mogu popraviti raspoloženje i pomoći ti da započneš dan na pravi način.

Kopiraj link

Hristina Pajić

Hristina studira informacione sisteme na Fakultetu organizacionih nauka. Radi kao freelance Wordpress developer, a u slobodno vreme fotografiše i putuje.

Slični tekstovi

Kako da vas zapamte za 30 sekundi: 5 saveta za konverzaciju
04.12.2015.
2 min

Kako da vas zapamte za 30 sekundi: 5 saveta za konverzaciju

U pauzi od učenja
Smejte se, bićete zdraviji
16.01.2018.
2 min

Smejte se, bićete zdraviji

U pauzi od učenja
Saveti za idealni studentski odmor
05.11.2015.
3 min

Saveti za idealni studentski odmor

U pauzi od učenja