U pauzi od učenja

Značaj i efekti za studente: Upravljanje većim brojem aktivnosti

13.09.2017.
3 min

Povratak fakultetskim dužnostima i, eventualno, ispitima u jesenjim rokovima, studentima će ponovo ukazati na važnost njihove spremnosti da uspešno kombinuju više aktivnosti u toku dana.

 

Učenje

Foto: Pixabay

Tim povodom, mnogi će se podsetiti na sve prednosti koje im pruža pravilno upravljanje vremenom.

 

Potrebno je napomenuti, naročito studentima koji su na počeku studija, da je i pored mnoštva aktivnosti koje im predstoje sa novom akademskom godinom, bitno planirati dodatne, vannastavne sadržaje. Samo po sebi, to će biti pokazatelj uspešnosti vašeg vida organizovanja raspoloživog vremena.

 

Pogrešno bi bilo smatrati da je, usled svakodnevnog rasporeda prisustvovanja nastavi, opravdano izostaviti ostale, i vrlo korisne, aktivnosti.

 

Za napredak u okviru područja studiranja biće vam neophodna radna energija i elan za učenje. Upravo će prisustvo raznovrsnih sadržaja i poduhvata doprineti višem nivou vašeg samopouzdanja, ispunjenosti i entuzijazmu, ali i pozitivnom odnosu prema odgovornosti i radnim navikama.  

 

Kada počnu predavanja, moraćete sve aktivnosti obavljati brže i odlučnije. Kako bi učenje uvek trebalo biti u prvom planu, prisustvo većeg broja dužnosti tokom studentskih dana imaće efekat na vašu koncentraciju, jer će zahtevati održavanje discipline, tj. izrazitu fokusiranost na ostvarivanje i postizanje predviđenih ciljeva.

 

Sa druge strane, uključivanjem u rad i program dešavanja studentskih organizacija, bićete u mogućnosti da i van nastave iskažete lične kvalitete, veštine, timski rad, ali i inicijativu u osmišljavanju ideja, i to sve u oblastima koje vas zanimaju i za koje pokazujete znatno interesovanje.

 

Razmišljajte i o početnim poslovima u okviru sfere vaše profesije. Dovoljno je da to bude istraživanje radi sticanja informacija o praksi koju biste želeli da radite ili poslovnih smernica koje ćete vrednovati kao benefite vašeg budućeg profesionalnog razvoja.

 

S obzirom da su prethodno navedene preporuke takođe sastavni deo učenja i usavršavanja studenata, pored uobičajenih metoda sticanja znanja, bilo bi značajno posvetiti im pažnju. Na taj način ćete osigurati i dinamiku dnevnog rasporeda, praćenu izvesnom merom vaše fleksibilnosti i prilagođavanja raznovrsnim sadržajnima i rokovima.

 

Naučićete kako da u datom trenutku objedinite sve faktore koji su od značaja za upravljanje vremenom i, stoga, adekvatno procenite kada je dopustivo ubrajati konketne aktivnosti u raspored, a kada ih je potrebno redukovati.

 

Ujedno, opazićete da je sasvim moguće uspešno realizovati veći broj aktivnosti u toku dana. Tačnije, uvidećete vlastite sposobnosti koje vam pomažu da postižete sve dužnosti na fakultetu i van njega. 

 

Konačno, ostvarićete podsticaj u pravcu sagledavanja toga kako želite da koristite vreme koje vam je na raspolaganju, odnosno, ispunjen raspored mogao bi biti razlog da više vrednujete vaše slobodno vreme.

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Gde su se školovali milijarderi?
12.08.2022.
7 min

Gde su se školovali milijarderi?

U pauzi od učenja
10 knjiga koje treba da pročitaš u 2021. godini - 1. deo
01.03.2021.
3 min

10 knjiga koje treba da pročitaš u 2021. godini - 1. deo

U pauzi od učenja
Bezgrešne komunikacije
04.05.2018.
7 min

Bezgrešne komunikacije

U pauzi od učenja