Francuski institut u Srbiji

Francuski institut u Srbiji

Beograd

Francuski institut u Srbiji

Francuski institut u Srbiji bavi se kulturom i obrazovanjem u okviru Ambasade Francuske u Srbiji. Sa sedištem u Beogradu i ograncima u Nišu i u Novom Sadu, predstavlja priznatog i cenjenog partnera u kulturnom životu Srbije, kao i u školskim, akademskim i naučnim krugovima. Podržavamo kulturne, prosvetne i društvene inovacije i omladinu Srbije. Sa radošću vas dočekujemo u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, u našim školama jezika, u centrima za polaganje ispita, u medijatekama i izložbenim prostorima! Tu smo da pomognemo studentima da se opredele za projekte studiranja ili istraživanja u Francuskoj u ogranku agencije Campus France sa sedištem u Beogradu. I još mnogo toga…

http://www.institutfrancais.rs/

Odaberite Francusku za svoje studije:

Zato što francuski visokoobrazovni sistem koji garantuje:

 • Izuzetan kvalitet i raznovrsnost studija
 • Bogatu ponudu strukovnih studijskih programa
 • Internacionalizaciju obrazovnog sistema i diplome priznate u Evropi i svetu
 • Naučno-istraživački rad visokog nivoa i više od 270 doktorskih škola
 • Jednak odnos prema svim studentima - i francuskim i inostranim
 • Troškove studija koji su među najnižima na svetu
 • Finansijsku pomoć države za smeštaj za sve studente
 • Znanje francuskog kao međunarodnog jezika
 • Izuzetan kvalitet života
 • Dinamičnu ekonomiju i inovativnu industriju

Izuzetan kvalitet francuskih studijskih programa rezultat je dugogodišnje tradicije i oslanja se na nacionalnu mrežu koja broji oko 3.500 državnih i privatnih visokoškolskih ustanova i istraživačkih centara sa međunarodnim ugledom. Visok kvalitet takvog obrazovnog sistema potvrđuju i brojne medalje Filds i Nobelove nagrade: od 2012. godine, 5 Nobelovih nagrada iz fizike, književnosti, ekonomije i hemije dodeljeno je Francuzima.

Francuska nudi programe u svim oblastima: broji 67 univerziteta, više od 200 inženjerskih škola, 200 čuvenih Visokih škola za trgovinu i menadžment, 120 visokih državnih umetničkih škola, 20 nacionalnih škola za arhitekturu. Tom broju pridružuje se i 3.000 drugih ustanova, škola ili specijalizovanih instituta (za studije iz oblasti socijalne politike i socijalnog rada, paramedicinske oblasti, turizam, sport, modu, dizajn) kao i gimnazije koje obučavaju kadrove za diplome strukovnih tehničara (BTS) kao i za konkurse koji su uslov za upis na tzv. Visoke škole (pripremni programi za Visoke škole CPGE).

Francuska trenutno broji 2,4 miliona studenata upisanih u visokoobrazovni sistem, od kojih više od 12% čine inostrani studenti, odnosno blizu 360.000 studenata iz celog sveta pohađa francuske univerzitete i ostale visokoškolske ustanove.

Studirati u Francuskoj znači imati jednake uslove upisa i života kao i francuski studenti: upisne procedure su iste kao i stečene diplome. U državnim visokoobrazovnim ustanovama, država finansira jedan veliki deo troškova studiranja za svakog studenta. Ovakav nacionalni program omogućava da se troškovi upisa održe na najnižem mogućem nivou uz garanciju kvaliteta izdatih diploma.

Na kraju, francuski jezik je međunarodni jezik, zvanični je jezik u 32 države na 5 kontinenata. Francuski je i radni jezik Evropske unije uz engleski i nemački. Francuski je i jedan od 6 radnih jezika Ujedninjenih nacija, jedan od dva zvanična jezika Međunarodnog olimpijskog komiteta, jedan od zvaničnih jezika Afričke unije...

Minimalni traženi nivo znanja francuskog jezika je DELF B2, ali taj uslov zavisi od odabrane oblasti i studijskog programa. Moguće je i pohađanje studija na engleskom jeziku.

Mobilnost srpskih studenata ka Francuskoj predstavlja prioritet Ambasade Francuske i Francuskog instituta u Srbiji koji preduzimaju veliki broj aktivnosti radi boljeg informisanja i pružanja pomoći studentima oko pripreme i organizacije boravka u Francuskoj, koji za mlade ljude predstavlja veliko i obogaćujuće iskustvo na ličnom i na poslovnom planu.

Francusko visoko školstvo je veoma atraktivno za strane studente i nudi odlične uslove mladima za studije, za posao i otvara nove mogućnosti na svim poljima. Svake godine oko 700 studenata iz Srbije odluči da studira na nekoj od 3 500 državnih ili privatnih visokoškolskih ustanova ili da se bavi istraživačkim radom u nekom visokopriznatom istraživačkom centru i na taj način postane deo velike porodice inostranih studenata kojih u Francuskoj ima oko 370 000. 

Ogranak agencije Campus France u Srbiji u okviru Francuskog instituta, zadužen je za promociju studija u Francuskoj i pomaže studentima da pronađu studijski program, daje praktične savete za smeštaj i život u Francuskoj. Svake godine 40 studenata postaju stipendisti Francuske vlade i dobijaju finansijsku podršku Francuskog instituta u Srbiji.

https://www.serbie.campusfrance.org/

Stipendije

Program stipendija Vlade Republike Francuske i Francuskog instituta namenjen je studentima nivoa master 2 i doktorata u komentorstvu. Stipendija pokriva troškove upisa na fakultet, socijalnog osiguranja i troškove života tokom studija u Francuskoj, a takođe omogućava i mnoge druge pogodnosti. 

Konkurs za stipendije za univerzitetsku 2023-2024. godinu otvoren je u oktobru 2022, a trajaće do marta 2023. Kandidati su odabrani posle rigorozne selekcije i dolaze iz svih krajeva Srbije sa različitih univerziteta i fakulteta. Ove stipendije su specifične po tome što daju studentima slobodu da u okviru svoje oblasti studija i interesovanja odaberu studijski program koji žele da pohađaju. Sve oblasti su zastupljene. 

Da bi nagradili najbolje studente, Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji potpisali su sporazum sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije. Studenti iz Srbije, dobitnici stipendije « Dositeja » koji nastavljaju studije u Francuskoj mogu da dobiju i dodatnu stipendiju Vlade Republike Francuske. 

Studenti koji su postigli izuzetne rezultate tokom studija, mogu da konkurišu za Ajfel stipendiju koju dodeljuje direktno Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove  Republike Francuske. Konkurs se otvara svake godine u oktobru mesecu i završava početkom januara naredne godine.. Visokoškolske ustanove u Francuskoj direktno predlažu kandidate komisiji.

https://www.campusfrance.org/fr/le-programme-de-bourses-d-excellence-eiffel

Mnoge francuske institucije dodeljuju takođe finansijsku pomoć za studije u Francuskoj (regioni, visoke škole, univerziteti, fondacije…).

Za sve dodatne informacije:

Informativni punkt Campus France u Srbiji osnovan je 2006. godine i predstavlja centar za informisanje i orijentaciju studenata i mladih diplomaca i stručnjaka o studijama „na francuski način“. Nalazi se u okviru Medijateke Francuskog instituta u Beogradu i dostupan je svima koji žele da nastave visoko obrazovanje u Francuskoj.

Pruža neophodne informacije u vezi sa:

 • visokim školstvom u Francuskoj
 • francusko-srpskim diplomama u Srbiji
 • upisnim procedurama (posebno za osnovne studije)
 • studentskim životom u Francuskoj
 • mogućnostima za smeštaj
 • finansiranjem studija i stipendijama koje dodeljuju razne ustanove
 • mogućnostima za staževe i poslove u Francuskoj

Prioritet centra jeste promocija kompletne francuske ponude vezane za visoko školstvo u Francuskoj uz oslanjanje na programe agencije Campus France. Informativni punkt Campus France učestvuje na različitim studentskim sajmovima, organizuje prezentacije po srpskim Univerzitetima i srednjim školama i pruža stalne konsultacije, uz prethodno zakazivanje, dva puta nedeljno gde svi zainteresovani mogu da dobiju neophodna obaveštenja u vezi sa svojim studijskim planovima. 

Kontakt: sandra.elezovic@institutfrancais.rs   

Više informacija o francuskom visokoškolskom obrazovanju potražite na:

Možete nas pratititi na: 

Kao i da se pridružite našoj mreži alumnista: 

Podeli

Nastavkom korišćenja sajta smatramo da prihvataš korišćenje kolačića. Saznaj više