Mašinski fakultet u Nišu

Mašinski fakultet u Nišu

Niš

 Mašinski fakultet Niš

Mašinski fakultet u Nišu danas predstavlja vrhunsku obrazovnu i naučno-istraživačku ustanovu, koja uspešno prati razvoj mašinskih nauka i tehnologija u svetu,  i predstavlja osnovu za modernu privredu u okviru tehnološkog razvoja naše zemlje u XXI veku.

 

Danas na Fakultetu studira 1467 studenata na svim nivoima studija. Nastavu na Fakultetu izvodi ukupno 96 nastavnika i saradnika, a zaposleno je i 60 vannastavnih radnika.

 

Od osnivanja do školske 2014/2015. godine, na Mašinskom fakultetu u Nišu diplomiralo je 5467 studenata, od kojih su 35 strani državljani. Akademski naziv magistra nauka steklo je 185 postdiplomaca, a odbranjena je 121 doktorska disertacija. Ove generacije stručnjaka danas čine afirmisan stručni, nastavni i naučnoistraživački kadar u Srbiji, kao i širom sveta. Naši diplomirani studenti predstavljaju ovaj fakultet u zemlji i svetu i čine njegovu značajnu referencu. Istovremeno, njih u profesionalnom radu predstavlja diploma fakulteta koji su pohađali i zato želimo da i oni budu ponosni na akademsku zajednicu iz koje su potekli. 

 

Nastavni proces se već godinama unazad odvija u skladu sa principima Bolonjske deklaracije, što podrazumeva konstantno osavremenjivanje obrazovnog procesa u cilju ostvarivanja veće efikasnosti studiranja, aktivnijeg učešća studenata u nastavi i kompatibilnosti sa evropskim sistemom visokog obrazovanja. U prilog navedenoj činjenici govori i uspešno okončan proces akreditacije ustanove i studijskih programa osnovnih, diplomskih - master i doktorskih akademskih studija, sa usmerenjima - modulima: Informaciono-proizvodne tehnologije i industrijski menaxment, Energetika i procesna tehnika, Mašinske konstrukcije, razvoj i inženjering, Mehatronika i upravljanje i Saobraćajno mašinstvo, transport i logistika. Nedavno je akreditovan i jednogodišnji konverzioni kurs, diplomske akademske - master studije studijskog programa Upravljanje i primenjeno računarstvo.

 

Na Fakultetu se realizuju mnogobrojni naučnoistraživački projekti u saradnji sa Ministarstvom za nauku i tehnološki razvoj, naučnoistraživačkim organizacijama i privrednim i vanprivrednim subjektima. Od izuzetnog je značaja učešće nastavnika i saradnika Fakulteta na značajnim međunarodnim naučnoistraživačkim projektima (TEMPUS, FP7, DAAD, WUS i drugim) zahvaljujući kojima je obezbeđena najsavremenija oprema za učionice i laboratorije i time stvoreni savremeni uslovi za rad. Međunarodne konferencije SAUM, ZELKON, HIPNEF, SIMTERM, kao i veliki broj uspešno organizovanih naučnih skupova, seminara, predavanja i radionica upotpunjuje sliku Fakulteta kao uspešne obrazovno-naučne ustanove.

 

Nastavnici i saradnici Fakulteta su u prethodnom periodu objavili značajan broj naučnih i stručnih radova koji su publikovani u vodećim inostranim i domaćim naučnim i stručnim časopisima i prezentovani na naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu. Fakultet se naročito ponosi svojim studentima koji su ostvarili značajne rezultate na takmičenjima u znanju i sportskim disciplinama. Najveći ponos Fakulteta su diplomirani studenti koji uspešno nastavljaju svoje obrazovanje, kako na našem fakultetu, tako i na prestižnim univerzitetima u svetu, učestvuju u realizaciji naučnoistraživačkih projekata i praktično realizuju znanja stečena na Mašinskom fakultetu u Nišu.

 

Fakultet je posvećen tome da učini studije mašinstva primamljivim i da drži korak sa savremenim tendencijama u obrazovanju mladih ambicioznih ljudi koji žele primenljivo znanje i svetski priznate diplome u oblasti mašinskog inženjerstva.

 

Studijski programi

Na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Nišu u okviru obrazovno-naučnog polja tehničko-tehnološke nauke i naučnoj oblasti mašinsko inženjerstvo organizuju se i izvode akademske studije:

  • prvog stepena - osnovne studije u trajanju od 4 godine;
  • drugog stepena - diplomske (master) studije u trajanju od 1 godine;
  • trećeg stepena - doktorske studije u trajanju od 3 godine.

 

Master studije Mašinskog fakulteta u Nišu pripadaju polju tehničko-tehnoloških nauka i naučno-stručnoj oblasti mašinsko inženjerstvo, a organizovane su u okviru šest studijska programa:

 

Studijski program doktorskih akademskih studija Mašinsko inženjerstvo sastavljen je iz obaveznih i izbornih predmeta, čijim se savladavanjem obezbeđuju neophodna akademska znanja i veštine za sticanje naučnog naziva doktor nauka – mašinsko inženjerstvo, za uže naučne oblasti:

  • Primenjena mehanika
  • Energetika i procesna tehnika
  • Proizvodno-informacione tehnologije i industrijski menadžment
  • Mašinske konstrukcije, razvoj i inženjering
  • Mehatronika i upravljanje sistemima
  • Transportna tehnika i logistika

 

 

Podeli

Nastavkom korišćenja sajta smatramo da prihvataš korišćenje kolačića. Saznaj više