Takmičenja 21.10.2020. 1 min

Planet Balkan Hackathon

Pre nepunih dvadeset godina, naučnicima je bilo potrebno nekoliko sati da skinu jednu sliku od jednog gigabajta, koju je napravio satelit koji orbitira oko planete Zemlje. Danas, tehnologija i satelitske kompanije nude čitavo bogatstvo podataka u jednoj sekundi. Hiljade istraživača koristi u svom istraživanju podatke i slike visoke rezolucije komercijalnih satelita. Pored raznolikih benefita ovih podataka, otvaraju se prilike i za pametnije postupanje prema našoj okolini - danas je moguće pratiti i vizualizovati nestanak šuma i koralnih grebena, nadgledati useve u cilju poboljšanja proizvodnje, predviđati topljenje glečera i širenje zaraza.

 

Planet Balkan Hackathon

 

Upravo iz ovih razloga, a po prvi put u našem regionu - organizuje se Planet Balkan Hackathon - hakaton na kome će učesnici biti u prilici da koriste satelitske podatke pri rešavanju jednog od 3 izazova, a u pitanju su: klimatske promene, poljoprivreda i pametni gradovi.

 

Sem zasigurno drugačijeg iskustva i mogućnosti da kreiraju rešenja za globalne svetske probleme, Hakaton će ponuditi priliku učesnicima i da osvoje vredne novčane i veoma zanimljive nenovčane nagrade, kao i da uče od sjajnih predavača.

 

Prijave su otvorene do 21. oktobra za sve od 7-77 godina, iz zemalja regiona: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, Srbije i Slovenije. Takmičenje se održava onlajn i počinje 31. oktobra.

 

Formular za prijavu, nagrade i svi detalji nalaze se na linku, a Serbian Case For Space Foundation o ovome piše i na svojim društvenim mrežama - Fejsbuku i Instagramu.

 

Organizator takmičenja je Serbian Case for Space u saradnji sa kompanijom Planet uz podršku kompanija Telegroup, Endurosat, Vekom, Tehnomarket i Konelek Eurospace Engineering.

 

Očekujemo vas 31. oktobra!

 

 

Podeli

Slične novosti

Loading...

Nastavkom korišćenja sajta smatramo da prihvataš korišćenje kolačića. Saznaj više