Čačak, Srbija
Mehatronika
Doktorske studije
140000.00 RSD
6 semestra
Srpski

Cilj studijskog programa je postizanje naučnih kompetencija i akademskih veština iz oblasti Mehatronike, kao i razvoj sposobnosti za saopštavanje i izlaganje svojih originalnih rezultata naučnoj javnosti. Odškolovani doktori nauka biće osposobljeni za najsloženije poslove u visokoškolskim ustanovama, naučnim institutima, državnim i drugim javnim preduzećima, konsultantskim ustanovama, industriji, kao i učešće u istraživačkim, projektnim ili razvojnim timovima (uključujući rukovođenje istim).

 

Cilj studijskog programa je da se obrazuje stručnjak koji poseduje dovoljno produbljenog znanja koje je usklađeno sa savremenim pravcima razvoja naučnih disiplina u svetu. Jedan od posebnih ciljeva, koji je u skladu sa ciljevima obrazovanja stručnjaka na Fakultetu tehničkih nauka, je razvijanje svesti kod studenata za potrebom ličnog doprinosa razvoju društva u celini i zaštite životne sredine.

 

Pored timskog rada u istraživačkim i razvojnim timovima, kroz studijski program posebno se insistira na razvijanju sposobnosti za prezentaciju (u usmenoj i pisanoj formi) svog rada i dobijenih rezultata stručnoj i široj javnosti (kroz tehnička rešenja, patente i naučne radove koji su obavezni na doktorskom studijskom programu).

 

Neki od specifičnih ciljevi koji se ostvaruju studijskim programom su:

  • razmatranje, razumevanje, formulisanje i prezentovanje i rešavanje tehničko-tehnoloških problema iz prakse;
  • razvoj analitičkih sposobnosti, (samo)kritičkog načina mišljenja i liderstva;
  • razvoj naučne misli i stvaralaštva u oblasti mehatronike;
  • samostalno i timsko planiranje i realizovanje naučnih istraživanja;
  • priprema i objavljivanje naučnih rezultata u časopisima i na konferencijama u zemlji i inostranstvu sa najvišim tehničkim standardima;
  • osposobljavanje za aktivno učešće u domaćim i međunarodnim istraživačkim i razvojnim projektima, kao i pripremu dokumentacije za učešće na domaćim i međunarodnim konkursima;
  • sposobnost diseminacije znanja i rezultata naučnih istraživanja;
  • razumevanje implikacija profesionalnih aktivnosti na bezbednost, ekologiju, radno okruženje i druge društvene delatnosti.

 

Nastavni plan

DAS Mehatronika

 

 

Podeli

Slični studijski programi

Loading...

Nastavkom korišćenja sajta smatramo da prihvataš korišćenje kolačića. Saznaj više