Elektrotehničko i računarsko inženjerstvo - Primenjeno softversko inženjerstvo

Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu

Novi Sad
Informacione tehnologije
Master studije
na upit
2 semestra
Srpski

 

Studije Primenjenog softverskog inženjerstva na Departmanu za energetiku, elektroniku i telekomunikacije Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu su zasnovane na najboljim iskustvima najprestižnijih svetskih univerziteta (MIT, Carnegie Mellon, Fraser). Nastavni plan je koncipiran tako da prati najsavremenije tendencije u računarstvu (posebno u softverskom inženjerstvu), odnosno u elektroenergetici, radi njihove primene u razvoju softvera za podršku elektroenergetskih sistema. 

 

Master akademske studije Primenjeno softversko inženjerstvo omogućuju sticanje zvanja master inženjer elektrotehnike i računarstva i traju jednu godinu (60 ESPB).

 

Svi predmeti su izborni, radi specijalizacije i produbljivanja znanja u željenom smeru.

 

Pogledajte nastavni plan i raspored predmeta po semestrima i godinama studija.


Završetkom master studije studenti imaju direktnu prohodnost na studijski program doktorskih studija Energetika, elektronika i telekomunikacije, čijim završetkom stiču zvanje doktor nauka - elektrotehnika i računarstvo. Izborom predmeta doktorskih studija, studenti mogu ostati u oblasti Elektroenergetskog softverskog inženjeringa.

 

U toku studija na studijskom programu elektroenergetskog softverskog inženjeringa, predviđeno je da studenti, posredstvom stručne prakse i uključivanja u najprestižnije softverske projekte u oblasti elektroenergetike, dobiju priliku da primenjuju i oplemenjuju stečena znanja i da brzo stručno sazrevaju. Na taj način studenti mogu da ovladaju najsavremenijim softverskim alatima i tehnologijama (C#, WCF, Microsoft Azure, IBM Smart Cloud), da rade na najmodernijoj opremi i da sarađuju sa stručnjacima vodećih svetskih kompanija u oblasti softvera i njegove primene u elektroenergetici (Microsoft, IBM, Google, Amazon, Schneider Electric).

 

Upis

Za upis na diplomske akademske-master studije mogu konkurisati lica sa završenim odgovarajućim osnovnim akademskim studijama u trajanju od tri godine i koje vrede najmanje 180 ESPB za studijske programe koje traju dve godine, tri i po godine i koje vrede 210 ESPB za studije koje traju godinu i po i vrede 90 ESPB, odnosno u trajanju od četiri godine i koje vrede najmanje 240 ESPB za studijske programe koje traju jednu ili jednu godinu i koje vrede najmanje 60 ESPB.

 

Mogućnost zapošljavanja

Potražnja za inženjerima osposobljenim da razvijaju softver za podršku elektroenergetskih sistema daleko prevazilazi trenutne mogućnosti za njihovo školovanje. Reč je o svetskom trendu, jer stalni rast potreba za električnom energijom konstantno postavlja izuzetno visoke zahteve prema softveru neophodnom za efikasno korišćenje ograničenih resursa elektroenergetskih sistema i stvara neiscrpnu mogućnost za angažovanje novih inženjera ovakvog profila.

Studenti studijskog programa Elektroenergetski softverski inženjering imaće prednost pri dobijanju stipendija i posla u vodećim kompanijama iz ove oblasti. Posebno se ističe vodeća svetska kompanija za softverski elektroenergetski iženjering – Schneider Electric DMS Novi Sad, koja trenutno okuplja oko 1000 visikoobrazovnih stručnjaka iz ove oblasti. Plan kompanije je da okupi 10.000 takvih stručnjaka u najkraćem mogućem vremenu.

 

Podeli

Slični studijski programi

Loading...

Nastavkom korišćenja sajta smatramo da prihvataš korišćenje kolačića. Saznaj više