Inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu - Inženjerstvo zaštite na radu

Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu

Novi Sad
Zaštita na radu
Master studije
na upit
2 semestra
Srpski

Inženjerstvo zaštite životne sredine

Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu, jedan je od novijih Departmana na Fakultetu tehničkih nauka, koji je počeo sa radom 1999. godine. Na Departmanu postoje dva studijska programa: Inženjerstvo zaštite životne sredine i Inženjerstvo zaštite na radu.

 

Trenutno postoji nedostatak dobro kvalifikovanog kadra iz oblasti zdravlja i bezbednosti radnika, posebno onih sa diplomom  čija je osnova  fizičko okruženje, ponašanje, psiho-socijalni aspekti i prirodne nauke. Ovaj program je jedinstven, jer se bavi psiho-socijalni i problemima mentalnog zdravlja na radnom mestu, kao i sad već dugo prepoznatim hemijskim, fizičkim, mehaničkim i biološkim opasnostima koje mogu biti u radnoj okolini.

 

Master akademske studije (studije drugog stepena) Inženjerstvo zaštite na radu traju jednu godinu i vrede 60 ESPB bodova. Završetkom master akademskih studija stiče se zvanje: master inženjer zaštite na radu.

 

Pogledajte nastavni plan i raspored predmeta po semestrima i godinama studija.

 

Upis

Za upis na master akademske studije mogu konkurisati lica sa završenim odgovarajućim osnovnih akademskim studijama u trajanju od tri godine i koje vrede najmanje 180 ESPB za studijske programe koje traju dve godine, odnosno u trajanju od četiri godine i koje vrede najmanje 240 ESPB za studijske programe koje traju jednu godinu i koje vrede najmanje 60 ESPB.

 

Mogućnost zapošljavanja

Diplomirani studenti na smeru Zaštite na radu rade u cilju poboljšanja bezbednosti i zdravlja svih radnika. Zaštita na radu je potrebna bilo gde gde postoji radno mesto, tako da izbor vašeg budućeg radnog mesta može biti raznolik: u ruralnim ili urbanim područjima; nacionalno ili međunarodno; u svim industrijama (kao što su: rudarstvo, poljoprivreda, maloprodaja, ugostiteljstvo, građevinarstvo, saobraćaj, proizvodnja, zdravstvo), u vladi, privatnom sektoru ili konsultanstskim preduzećima.


Profesionalci zaštite na radu su uključeni u: monitoring i modifikacije radne sredine; sprovođenje obrazovnih programa; procene rizika radnih mesta; osmišljavanju, evaluaciji i primeni OHSAS sistema menadžmenta; preduzimanju revizije i kontrole u oblasti zaštite na radu; istragu  nesrećnih događaja, obezbeđivanje usaglašenosti sa zakonodavstvom.

Podeli

Slični studijski programi

Loading...

Nastavkom korišćenja sajta smatramo da prihvataš korišćenje kolačića. Saznaj više