Mašinsko inženjerstvo - Proizvodno mašinstvo

Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu

Novi Sad
Mašinstvo
Master studije
na upit
2 semestra
Srpski

Mehanizacija i konstrukciono mašinstvo

Proizvodno mašinstvo je suština mašinske struke i obuhvata znanje neophodno za transformaciju polaznog materijala u konačni proizvod.

Cilj studijskog programa proizvodnog mašinstva je obrazovanje i osposobljavanje stručnjaka iz oblasti proizvodnog mašinstva za rad u raznorodnim i dinamičnim uslovima. Studijski program koncipiran je tako da studentima daje različit nivo sposobnosti konstruisanja i projektovanja tehnologija, alata i mašina neophodnih za obradu materijala, kao i održavanja i eksploatacije proizvodnih pogona i postrojenja, te znanja potrebnih za razvoj pripadajućih programskih alata i opreme za njihov rad, simulaciju, povezivanje i koordinaciju.

 

Master akademske studije Proizvodno mašinstvo traju jednu godinu (dva semestra) i predstavljaju nastavak osnovnih akademskih studija (vrede dodatnih 60 ESPB). Nakon završetka drugog stepena student stiče ukupno 300 ESPB i zvanje: Master inženjer mašinstva.

 

Student ima mogućnost izbora nekog od smerova:

  • Računarom podržane tehnologije
  • Savremene tehnologije oblikovanja materijala
  • Savremene tehnologije oblikovanja plastike
  • Precizno inženjerstvo
  • Softver za mašinstvo

 

Pogledajte nastavni plan i raspored predmeta po semestrima i godinama studija.

 

Upis

Za upis na master akademske studije mogu konkurisati lica sa završenim odgovarajućim osnovnih akademskim studijama u trajanju od tri godine i koje vrede najmanje 180 ESPB za studijske programe koje traju dve godine, odnosno u trajanju od četiri godine i koje vrede najmanje 240 ESPB za studijske programe koje traju jednu godinu i koje vrede najmanje 60 ESPB.

 

Mogućnost zapošljavanja

Diplomirani inženjeri proizvodnog mašinstva se zapošljavaju najviše u preduzećima iz oblasti metalne industrije, istraživačko-razvojnim centrima, na poslovima održavanja u praktično svim preduzećima i ustanovama, kao i u malim i srednjim preduzećima, koja predstavljaju osnovni pravac razvoja srpske privrede u 21. veku. Proizvodno mašinstvo je pravi program za one koji žele da se bave perspektivnim tehničko-tehnološkim zanimanjem.

Podeli

Slični studijski programi

Loading...

Nastavkom korišćenja sajta smatramo da prihvataš korišćenje kolačića. Saznaj više