Mašinsko inženjerstvo - Tehnička mehanika i dizajn u tehnici

Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu

Subotica
Mašinstvo
Master studije
na upit
2 semestra
Srpski

Tehnička mehanika i dizajn u tehnici

Smer za tehničku mehaniku i dizajn u tehnici koji je projektovan da odgovori na izazov inženjerstva, a to je da pretvara nova tehnička otkirća u komercijalnu realnost kroz jasnu primenu akumuliranog naučnog znanja, praktičnog inženjerskog iskustva i veštine rešavanja problema. Smer daje odličnu pripremu kako za analizu i rešavanje najopštijih problema sa kojima se mašinski inženjer sreće u svojoj svakodnevnoj praksi, tako i za nastavak obrazovanja do akademskog stepena doktora nauka.

 

Master akademske studije Tehnička mehanika i dizajn u tehnici traju jednu godinu (dva semestra) i predstavljaju nastavak osnovnih akademskih studija (vrede dodatnih 60 ESPB). Nakon završetka drugog stepena student stiče zvanje: Master inženjer mašinstva.

 

Pogledajte nastavni plan i raspored predmeta po semestrima i godinama studija.

 

Tehnička mehanika će biti ključ tehnologije u budućnosti, kao što je uvek i bila, jer obuhvata veliki opseg komplikovanih problema i kao takva predstavlja najvažniji deo baze za razvoj. Cilj tehničke mehanike je da odgovori na izazov inženjerstva, da pretvara nova tehnička otkrića u komercijalnu realnost kroz jasnu primenu akumuliranog naučnog znanja, praktičnog inženjerskog iskustva i veštine rešavanja problema. Tehnička mehanika je nauka koja se primenjuje u svim tehničkim delatnostima: mašinstvu, građevinarstvu, brodogradnji, elektrotehnici, arhitekturi itd. U skladu sa tim, program Tehnička mehanika i dizajn u tehnici nudi obrazovanje iz opšteg mašinstva sa osvrtom na metode teorijske i tehničke mehanike, koje se koriste pri projektovanju i dizajniranju industrijskih proizvoda.

Studenti se obučavaju da uspešno mogu da proračunaju i sa stanovišta čvrstoće i funkcionalnosti dizajniraju proizvod. Nudi im se mogućnost da steknu najsavremenije znanje iz oblasti teorija oscilacija, teorija elastičnosti, optimizacije mehaničkih sistema, dizajna konstrukcija, biomehanike, računarskih metoda u tehnici, računarskog modeliranja i simulacije. Kroz savremeno obrazovanje iz Mehanike, a uz upotrebu modernih kompjuterskih alata (koji studentima stoje na raspolaganju 24 časa dnevno) student koji završi ovaj smer postaje stručnjak koji zna i ume i da postavi i da reši problem koji je pred njim. Smer pruža mogućnost rada na složenim projektnim zadacima, izuzetno aktivan odnos u analizi i rešavanju najopštijih problema sa kojima se mašinski inženjer sreće u svojoj svakodnevnoj praksi, bez obzira na to u kojoj je oblasti.

 

Upis

Za upis na diplomske akademske-master studije mogu konkurisati lica sa završenim odgovarajućim osnovnim akademskim studijama u trajanju od tri godine i koje vrede najmanje 180 ESPB za studijske programe koje traju dve godine, tri i po godine i koje vrede 210 ESPB za studije koje traju godinu i po i vrede 90 ESPB, odnosno u trajanju od četiri godine i koje vrede najmanje 240 ESPB za studijske programe koje traju jednu ili jednu godinu i koje vrede najmanje 60 ESPB.

 

Mogućnost zapošljavanja

Diplomirani inženjeri ovog profila mogu se zaposliti u razvojnim i projektnim biroima i istraživačkim institucijama. Smer takođe daje odličnu pripremu za nastavak obrazovanja do akademskog stepena doktora tehničkih nauka.

 

Podeli

Slični studijski programi

Loading...

Nastavkom korišćenja sajta smatramo da prihvataš korišćenje kolačića. Saznaj više