Master Prehrambena tehnologija

Agronomski fakultet

Čačak
Poljoprivreda
Master studije
48000.00 RSD
2 semestra
Srpski

Studijski program master akademskih studija Prehrambena tehnologija obezbeđuje sticanje kompetencija za prepoznatljive i jasne profesije i zanimanja, jer obrazuje stručnjake iz oblasti tehnologije prerade biljnih i animalnih proizvoda, u skladu sa zadacima i ciljevima Fakulteta.

 

Akademski naziv, koji se stiče je: master inženjer tehnologije, sa mogućnošću daljeg nastavka ili usavršavanja na doktorskim studijama. Studijski program master akademskih studija Prehrambena tehnologija, formiran je u skladu sa principima definisanim Zakonom o visokom obrazovanju Republike Srbije, kao i bolonjskom deklaracijom.

 

Studijski program u prvom semestru sastoji se od 4 obavezna predmeta i 2 izborna predmeta, koje student zajedno ili uz saglasnost sa mentorom bira iz grupe od jedanaest (11) izbornih predmeta. Sva četiri obavezna predmeta nose po 5 ESPB. Svi ponuđeni izborni predmeti nose takođe po 5 ESPB. Na taj način tokom prvog semestra studenti stiču ukupan broj od 30 ESPB.

 

 

Svrha master akademskih studija Prehrambena tehnologija je formiranje visoko obrazovanih kadrova u oblasti prehrambenog (tehnološkog) inženjerstva, specijalnosti za upravljanje bezbednošću i kvalitetom hrane dobijene preradom biljnih i animalnih sirovina, poreklom iz primarne poljoprivredne proizvodnje.

 

Osnovna svrha ovih studija je da studentima usvojena znanja omoguće detaljno razumevanje i mogućnost praktične primene osnovnih strukovnih disciplina: poznavanje biljnih i animalnih sirovina, tehnologija mesa, proizvoda od voća i povrća, ugljenih hidrata, masti i ulja, alkoholnih pića i piva.

 

Stečena znanja i veštine će im povećati šanse za zapošljavanje ili nastavak - doktorske studije.


Master inženjeri tehnologije će biti osposobljeni za:

  • upravljanje proizvodnim procesima u prehrambenoj industriji;
  • operativno poznavanje tehnološke i merno-regulacione opreme u proizvodnim procesima odgovarajuće tehnologije;
  • adekvatnu organizaciju efikasne i efektivne proizvodnje, sa maksimalnim ekonomskim efektima, uz rigoroznu kontrolu kvaliteta proizvoda;
  • implementaciju neophodnih standarda kvaliteta;
  • alternativne tehnologije i tehnologije proizvodnje nekonvencionalnih vrsta koje imaju privrednog značaja.
  • efikasno pretraživanje i korišćenje literature;

 

Cilj studijskog programa je i da stimuliše sposobnost kritičkog i analitičkog mišljenja, razvija sposobnost za timski rad, kooperativnost, komunikativnost i ovladavanje specifičnim praktičnim znanjima i veštinama potrebnim za optimalan profesionalan rad.


Cilj studijskog programa je takođe i obrazovanje stručnjaka u domenu sposobnosti i veština za saopštavanje i izlaganje rezultata stručnoj i široj javnosti.

 

Jedan od posebnih ciljeva je razvijanje nivoa znanja i svesti kod studenata za potrebom permanentnog obrazovanja, a posebno u kontekstu kvalitetne prerade hrane.

 

Nastavni plan

Prehrambena tehnologija

 

 

Podeli

Slični studijski programi

Loading...

Nastavkom korišćenja sajta smatramo da prihvataš korišćenje kolačića. Saznaj više