Ruski jezik i književnost

Filozofski fakultet u Nišu

Niš
Filologija
Master studije
79000.00 RSD
2 semestra
Srpski

Master akademske studije ruskog jezika i književnosti traju jednu godinu odnosno dva semestra. Od dvaneset kurseva u okviru studijskog programa dva su obavezna, a od preostalih deset, raspoređenih u četiri izborna bloka, student bira četiri kursa, iz svakog izbornog bloka po jedan. Svi kursevi su jednosemestralni i realizuju se preko predavanja i vežbi, koje izvode odgovarajući nastavnici i saradnici.

 

Sadržaj kurseva obuhvata veći broj različitih oblasti rusističke lingvistike, ruske književnosti i kulture, kao i metodologiju lingvističkih istraživanja i tehniku izrade naučnog rada i prilagođen je nivou znanja studenata koji su završili osnovne akademske studije. U toku ovog studijskog programa student stiče ukupno 60
ESPB.

 

Ciljevi studijskog programa

Master akademske studije ruskog jezika i književnosti imaju za cilj usavršavanje teorijskih i praktičnih znanja iz oblasti rusističke lingvistike i ruske književnosti; usavršavanje komunikativne kompetencije na ruskom jeziku, osposobljavanje za primenu stečenih znanja u životu, struci, nastavi i nauci, ovladavanje osnovnim lingvističkim, književnim i metodičkim pojmovima i teorijskim sistemima iz oblasti rusistike i slavistike, osposobljavanje studenata za primenu naučnih i stručnih dostignuća iz oblasti ruskog jezika i književnosti; osposobljavanje studenata za stručno i samostalno istraživanje lingvističkih, prevodilačkih, stilističkih i književno-kritičkih problema. Pored toga, svrha ovog studijskog programa je i sticanje kvalifikacija za nastavak studija na doktorskim akademskim studijama.

 

Ishod procesa učenja

Po završetku master akademskih studija iz oblasti ruskog jezika i književnosti očekuje se da student ovlada metodama naučnog istraživanja iz oblasti rusističke lingvistike, nauke o književnosti, studija kulture i metodike nastave; pokaže sveobuhvatno znanje i razumevanje predmeta, metoda, razvoja i aktuelnog statusa ruskog jezika i ruske književnosti, razumevanje lingvističkih, prevodilačkih i književnih pojmova i širih i užih teorijskih sistema, poznavanje osnovnih metoda naučnog istraživanja u oblasti ruskog jezika i književnosti, kao i poznavanje tehnike prevođenja sa jednog slovenskog jezika na drugi.

 

Takođe, od studenta se nakon završenih master studija iz oblasti ruskog jezika i književnosti očekuje da bude sposoban da samostalno analizira i konfrontira strukturu jezičkih sistema i da adekvatno interpretira lingvističke i književne činjenice, da samostalno analizira i tumači jezičke probleme i pojave u nastavi ili nauci. Studenti će biti ospoobljeni za dalje obrazovanje kroz doktorske studije i razviti one individualne sposobnosti koje mogu doprineti njihovom kvalitetnijem profesionalnom radu i njihovom daljem obrazovanju.

 

Nastavni plan

Ruski jezik i književnost

 

 

Podeli

Slični studijski programi

Loading...

Nastavkom korišćenja sajta smatramo da prihvataš korišćenje kolačića. Saznaj više