Srpski jezik i književnost

Filozofski fakultet - Kosovska Mitrovica

Kosovska Mitrovica
Filologija
Master studije
60000.00 RSD
2 semestra
Srpski
Otkako je formirana Katedra za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost 1960. godine kao istureno odeljenje Filološkog fakultata Univerziteta u Beogradu, Katedra radi neprekidno. Nastava nije prekidana ni 1999. godine kada su oko zgrade padale bombe, ni kasnije kad je Priština postala etnički čisto naselje, već je privremeno nastavljen rad u Vranju na Učiteljskom fakultetu, a zatim u Kosovskoj Mitrovici, gde se i danas nastava odvija u skromnim uslovima rada.
 
Formiranjem Filozofskog fakulteta u Prištini rad Katedre je podognut na zavidan nivo. Solidni uslovi rada koji su se ogledali u stručnom kadru, dobro opremljenoj biblioteci sa čitaonicom, prostranim učionicama i laboratorijom za učenje stranih jezika olakšavali su studentima usvajanje znanja iz oblasti srpskog jezika i jugoslovenske književnosti, a teoretska nastava i praktičan rad – iz metodike nastave srpskog jezika i književnosti. Plan i program prilagođeni su potrebama osnovnih i srednjih škola za stručnim kadrom iz oblasti srpskog jezika i književnosti. Izučavaju se predmeti koji će osposobiti buduće profesore da stručno i kvalitetno izvode nastavu srpskog jezika i književnosti.
 
Iznedrila je Katedra 50 generacija profesora srpskohrvatskog, odnosno srpskog jezika i književnosti koji su širom Kosova i Metohije, Crne Gore, centralne Srbije i drugih krajeva zemlje pomagali osnovcima da steknu prve predstave o gramatici, o pravopisu, o savremenom srpskom jeziku, a srednjoškolcima da znanje iz jezika i književnosti primenjuju u praksi. Vremenom su na Katedri stasavale nove snage oličene u istaknutijim studentima koji su stečeno znanje proširivali na postdiplomskim studijama, zakoračili u polje nauke o jeziku i pridružili se svojim profesorima u vaspitnoobrazovnom procesu i naučnom istraživanju, osvežili i osnažili nastavni kadar koji je obrazovao lingviste i metodičare za rad na svim nivoima obrazovanja.
 
 

Podeli

Slični studijski programi

Loading...

Nastavkom korišćenja sajta smatramo da prihvataš korišćenje kolačića. Saznaj više