Upravljanje sistemima

Elektronski fakultet u Nišu

Niš
Informacione tehnologije
Master studije
89000.00 RSD
2 semestra
Srpski

Master inženjeri se osposobljavaju za kreiranje, projektovanje i realizaciju savremenih sistema za upravljanje, kao i za primenu računarske i merne tehnike u upravljanju složenim tehnološkim procesima. Svrha studijskog programa je obrazovanje studenata za sticanje akademskog naziva master inženjer elektrotehnike i računarstva u oblasti upravljanja sistemima.

 

Na master studijskom programu Upravljanje sistemima, sačinjenom od dva modula:

  • Automatsko upravljanje i
  • Računarsko upravljanje sistemima i merna tehnika.

 

Ciljevi studijskog programa Upravljanje sistemima su upoznavanje studenata sa naprednim metodama upravljanja i merenja sa primenom u industriji i uslužnim delatnostima. Tako obrazovani stručnjaci trebalo bi da budu osposobljeni za timski rad, kao i za prezentovanje svojih rezultata stručnoj, naučnoj i široj javnosti. Dodatni cilj studijskog programa je da obezbedi znanja koja su neophodna za praćenje najnovijih naučnih dostignuća i brzog tehnološkog razvoja. Cilj je da studenti dobiju visoke kompetencije i akademske veštine, kao i da budu spremni da se stalno obrazuju i napreduju.

 

Kompetencije i akademske veštine master inženjera se stiču kroz savremenu nastavu uz korišćenje dobro opremljenih laboratorija, rešavanje stručnih zadataka i izradu tehničkih projekata. Specifične sposobnosti koje studenti stiču su sledeće:

  • znanje o metodama i procesima u oblasti primene upravljačkih sistema u industriji (naročito autoindustriji), energetici itd., kao i njihova praktična realizacija,
  • razumevanje postavljenih zadataka i analiza problema upravljanja sistemima,
  • formiranje upravljačkog algoritma, projektovanje upravljačkog sistema i izbor odgovarajuće opreme,
  • timski rad na projektima složenih upravljačkih sistema,
  • rad sa savremenim mernim i upravljačkim uređajima različitih svetskih proizvođača,
  • sposobnost prepoznavanja parametara tehnoloških procesa, zahtevane tačnosti merenja, odabira odgovarajuće metode merenja i senzora u samom procesu, opsegu merenih veličina i zahtevnoj tačnosti,
  • osposobljenost za analizu i rešavanje multidisciplinarnih problema upravljanja pošto studijski program obuhvata sadržaje različitih naučnih oblasti kao što su upravljanje sistemima, računarska tehnika, elektronika, merna tehnika i elektroenergetika.

 

Nastavni plan

Modul: Automatsko upravljanje

 

Modul: Računarsko upravljanje sistemima i merna tehnika

 

 

Podeli

Slični studijski programi

Loading...

Nastavkom korišćenja sajta smatramo da prihvataš korišćenje kolačića. Saznaj više