Vesti

Da li je sistem obrazovanja u skladu sa tržištem rada?

23.11.2021.
2 min

Prema podacima Infostudovog sajta koji je namenjen mladima Startuj.infostud.com u periodu od novembra 2020. do novembra 2021. godine mladi najviše upisuju gimnaziju, ekonomsku i medicinsku školu, dok se brucoši najviše opredeljuju za ekonomski, pravni i medicinski fakultet. Međutim, tržište rada pokazuje da ponude za te poslove nema dovoljno.

Tržište rada

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Shodno tome da je prvi izbor ka užem obrazovnom, ali i karijernom usmerenju upis u srednju školu, zvanični podaci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pokazuju da je najviše maturanata upisalo gimnaziju, ekonomsku i medicinsku školu. Sa brojem upisa se mogu pohvaliti i srednje elektrotehničke, tehničke i mašinske škole u kojima su kapaciteti uglavnom popunjeni. Međutim, deficit postoji u zanatskim oblastima za kojima postoji potražnja. Majstori, vodoinstalateri, automehaničari, kozmetičari, frizeri, kuvari i konobari su u manjini, a mali maturanti ne pokazuju preferecije ka ovim poslovima.

Za nijansu teži zadatak dolazi nakon velike mature kada se mladi nađu na drugoj prekretnici na svom putu obrazovanja – upis na fakultet. U školsku 2021/2022 godinu je krenulo 25.208 brucoša. Svaki deseti maturant u Srbiji je upisao Ekonomski fakultet. U stopu ga prati i Pravni fakultet sa 9% od ukupnog upisa na teritoriji Srbije. Preko hiljadu brucoša su imale medicinska, matematička, elektrotehnička, tehnička, mašinska, filozofska i filološka oblast. Kada je reč o filozofskim fakultetima, najveća potražnja je bila za psihologijom. U slučaju medicine, najviše studenata je upisalo opšti smer, zatim farmaciju i stomatologiju. 

Druga strana ove analize koja se odnosi na tržiše rada nam pokazuje da su studenti u poslednjih godinu dana konkurisali više od 80 000 puta, a da je broj ponuđenih oglasa za mlade od strane poslodavaca deset puta manji. Mladi su najaktivniji u traženju posla početkom godine, kao i u prolećnom i jesenjem periodu. Pozicije za koje najčešće konkurišu su prodavac, administrativni radnik, komercijalista, telefonski operater i poslovni sekretar. Pozitivna informacija je proaktivnost mladih koji ulaze u poslovni svet i pre završetka formalnog obrazovanja, i to kroz različite poslove koji nisu iz njihove primarne struke. 

Iako je školovanje za pravnika i medicinara popularno među studentima, podaci sa tržišta rada pokazuju da su kompanije raspoložene da daju šansu za sticanje praktičnog iskustva na poziciji advokatskog pripravnika, dok iz oblasti medicine nema ponuda za mlade. Takođe, na tržištu rada se nalaze i ponude za prakse u oblasti marketinga, ekonomije, prodaje i HR-a.

Kopiraj link

Slični tekstovi

Počeo novi Regionalni virtuelni sajam "Na koji ćeš faks?"
24.11.2023.
4 min

Počeo novi Regionalni virtuelni sajam "Na koji ćeš faks?"

Vesti
Mladi bi u psihologe i lekare, a traže se trgovci i ugostitelji
30.11.2022.
3 min

Mladi bi u psihologe i lekare, a traže se trgovci i ugostitelji

Vesti
Fleksibilno radno vreme i super tim: Postanite UNICEF-ov fandrejzer i menjajte svet dok studirate
28.03.2024.
6 min

Fleksibilno radno vreme i super tim: Postanite UNICEF-ov fandrejzer i menjajte svet dok studirate

Vesti