Vesti

Događaj “Upoznaj Superškole iz Srbije”

07.02.2022.
4 min

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (Regional Youth Cooperation Office – RYCO) - kancelarija u Srbiji uz podršku Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit  (GIZ) organizuje događaj “Upoznaj Superškole iz Srbije” u Beogradu u hotelu Mona Plaza (Solunska 21) , 8. februara 2022. godine od 12 č do 15 č. Cilj događaja je predstavljanje 18 odabranih projekata srednjih škola iz Srbije koje će biti podržane u okviru Prvog otvorenog poziva regionalnog programa razmena Superškole.

Događaj “Upoznaj Superškole iz Srbije”

Događaj će svečano otvoriti Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, gospodin Branko Ružić, ministar omladine i sporta Srbije, gospodin Vanja Udovičić, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Nj.E. gospodin Emanuele Žiofre, Ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji Nj.E. Tomas Šib i direktorka lokalne kancelarije RYCO u Srbiji, Ivana Antonijević. 

Agenda događaja

12.00 – 12.30          

Uvodne reči: 

  • Gospodin Branko Ružić, Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije;
  • Gospodin Vanja Udovičić, Ministar omladine i sporta Srbije;
  • Nj.E. gospodin Emanuele Žiofre, Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji;
  • Nj.E. gospodin Tomas Šib, Ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji;
  • Gospođa Ivana Antonijević, Direktorka lokalne kancelarije RYCO u Srbiji.

12.30 – 13.00

  • Kafe pauza i izjave za medije.

O Prvom otvorenom pozivu:

Za vreme Prvog otvorenog poziva za program Superškole (eng: Superschools) pristiglo je 127 predloga projekata, a više od 412 škola sa Zapadnog Balkana koristilo je onlajn platformu www.superschools.net za povezivanje sa drugim školama. Komisija je imala težak zadatak da odabere 30 najboljih projekata čiji je cilj podrška procesima izgradnje mira i pomirenja, kao i interkulturalno učenje i dijalog između škola, učenika i njihovih zajednica. 

Učenici i profesori ukupno 60 srednjih škola sa Zapadnog Balkana će imati priliku da realizuju školske razmene sa partnerskom školom i učestvuju u aktivnostima posvećenim izgradnji njihovih kapaciteta kao i u povezivanju i saradnji sa drugim školama. Razmene će se odvijati od marta do juna 2022. godine, kada će svaka škola organizovati jednu posetu partnerskoj školi sa grupom do dvadeset učenika. Razmene će trajati između šest i deset dana, dok će učenici doći u pratnji jednog ili dva profesora. Program školske razmene će dati priliku učenicima i profesorima da putuju, predstave sebe, svoju školu i običaje svojim domaćinima, kao i da nauče nešto novo o lokalnim zajednicama u različitim delovima našeg regiona.

Od 30 odabranih projekata sa Zapadnog Balkana, srednje škole iz Srbije partneri su u 18, te će 18 srednjih škola iz cele Srbije imati mogućnost da učestvuje u ovom regionalnom programu razmene.

O programu Superškole

Superškole je program školske razmene na Zapadnom Balkanu koji ima za cilj da podrži procese izgradnje mira i pomirenja i interkulturalnog učenja i dijaloga između škola, učenika i njihovih zajednica. Program traje 3 godine i deo je multidonorskog projekta „Program školske razmene na Zapadnom Balkanu“ koji zajednički finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i RYCO. Ukupan budžet projekta iznosi 5,5 miliona evra a, uspostavljanjem regionalnog programa školskih razmena, projekat doprinosi opštem cilju unapređenju veština i znanja mladih ljudi na Zapadnom Balkanu kroz poboljšanje obrazovnih sistema i unapređenje saradnje u regionu.

O RYCO-u

RYCO je međuvladina organizacija koja podržava i unapređuje regionalnu i multikulturalnu saradnju mladih na Zapadnom Balkanu. Programi RYCO-a usmereni su na stvaranje mogućnosti za uključivanje mladih u aktivnosti koje doprinose međusobnom razumevanju i pomirenju u građanskom, društvenom, obrazovnom, kulturnom i sportskom domenu. RYCO inicira i učestvuje u kreiranju politika i zalaže se za reforme. Takođe, podržava razvoj političkog i društvenog okruženja koje osnažuje i olakšava razmenu mladih.

RYCO u središte svog rada stavlja mlade i veruje da bi oni trebalo da doprinose razvoju kulture mobilnosti, interkulturalnih razmena i pomirenja. Mladi bi takođe trebalo da aktivno učestvuju u demokratskom razvoju, društvenom i ekonomskom napretku i evropskim integracijama u sve otvorenijem regionu Zapadnog Balkana. Društva Zapadnog Balkana bi trebalo da pruže proaktivnu podršku razmeni mladih i angažovanju mladih širom regiona.

Kopiraj link

Slični tekstovi

18 odabranih ideja u okviru programa “Superškole”  prezentovale nagrađene škole iz Srbije
10.02.2022.
7 min

18 odabranih ideja u okviru programa “Superškole” prezentovale nagrađene škole iz Srbije

Vesti
Mesec frankofonije u Srbiji 2022.
01.03.2022.
4 min

Mesec frankofonije u Srbiji 2022.

Vesti
AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge
15.04.2024.
1 min

AI u svakodnevnici, industrijski i nauci - EESTech Challenge

Vesti