Vesti

Mladi oduševili svojim idejama na prvom Payten hakatonu!

06.12.2022.
4 min

Proglašenjem pobednika u Muzeju nauke i tehnike završen je prvi hakaton koji je organizovala kompanija Payten, regionalni IT lider u oblasti bezgotovinskih plaćanja i član ASEE grupe. Od ukupno 12 ekipa, najbolje plasirano rešenje za razvoj aplikacije za Android POS kreirao je tim "Sputnik”, u čijem sastavu su bili Stefan Milosavljević, Cvijetin Mlađenović i Marko Đorđić i koji su osvojili 4.000 evra.

Mladi oduševili svojim idejama na prvom Payten hakatonu!

Foto: Dario Konstantinović

Drugoplasirana ekipa "Srećan kraj”, koju su činili Stevan Adžić, Miloš Kecojević, Stefan Branković, Mateja Milojević i Dušan Todorović, dobila je 2.000 evra, dok je trećeplasirani tim "Elev4tor” u sastavu Stefan Savić, Mia Vučinić, Teodora Glišić, Ognjen Perović osvojio 1.000 evra.

Imali smo dobru ideju sa tehničke strane. Problem nam je bio biznis plan, tako da nam je pomoć mentora mnogo značila. Uz njihove stručne savete smo prevazišli probleme. Ovo je bio prvi hakaton na kom smo zajedno učestvovali kao tim i sigurno ćemo se ponovo takmičiti u istom sastavu. Zahvaljujemo još jednom mentorima i organizatorima na ovom fantastičnom iskustvu – izjavili su članovi pobedničkog tima ,,Sputnik”.

Svi članovi žirija izrazili su svoje oduševljenje kvalitetom prezentovanih radova, inspiracijom prijavljenih takmičara i svemu što su učesnici uspeli da urade za samo dva dana.

Iznenađen sam kvalitetom ekipa i znanjem ovih mladih ljudi! Jedva čekam da počnu da rade. Imali smo nekoliko kriterijuma koje smo koristili prilikom ocenjivanja idejnih rešenja, od kojih bih izdvojio mogućnost korišćenja aplikacije kod više trgovaca, korisničko iskustvo, kao i način prezentacije. Tri ekipe su odmah ostavile najjači utisak kod svih članova žirija – rekao je Nenad Subotić, Group Sales Director kompanije Payten i predsednik žirija.

Takmičarski timovi su bili odlično pripremljeni. Predstavljena rešenja su se razlikovala po viziji, inovativnosti, primenljivosti, vrednosti koju ostvaruju za trgovca i egzekuciji, odnosno user interface-u koji su napravili, kao i po tome koliko su uspeli da urade u kratkom vremenskom periodu. Pobednički tim je imao najbolju egzekuciju, a rešenje je inovativno i primenjivo - rekao je Aleksandar Milošević, CTO kompanija ASEE i Payten i član stručnog žirija.

Partner prvog Payten hakatona bila je kompanija Delhaize Srbija, čiji je predstavnik u žiriju bio Dragoljub Jovković, direktor IT sektora.

Danas smo videli prilično različite ekipe i pristupe, neke su me zaista fascinirale. Presudni kriterijum je bio fokus na dodatnu vrednost POS terminalu. Pobednički tim je uspeo da za samo dva dana napravi rešenje i da nam demonstrira njegove funkcionalnosti, pri čemu je ono bilo jednostavno i primenjivo u praksi – istakao je Jovković.

Kompaniju Castles Technology, koja je takođe bila jedan od partnera Payten hakatona, u žiriju je predstavljao Euripides Pinos, Project and Product Manager za Istočnu Evropu.

Pozitivno sam iznenađen načinom na koji su učesnici shvatili ovaj hakaton. Oni su dali odlične predloge kako iskoristiti tehnologiju i ponuditi tržištu nešto korisno. U ocenjivanju sam se vodio inovacijama i mogućnostima koje se nude klijentima, a koje olakšavaju svakodnevnicu – izjavio je Pinos.

Specijalni savetnik žirija bio je Alexandre Marin, Chief Solutions Officer u kompaniji Castles Technology, koji je rekao da nije očekivao da na jednom mestu vidi toliko vrednih i inovativnih mladih ljudi.

Posebno sam zadovoljan njihovim razmišljanjima na različite teme kako da unaprede POS sistem. Za mene je to bilo novo iskustvo, jer sam u Srbiji tek tri godine i upoznajem se sa studentima i njihovim idejama. Ocenjivao sam iz ugla jedne američke ili francuske firme, odnosno kako bi one gledale na ponuđeno rešenje i kako bi se moglo plasirati na tržištu – rekao je Marin.

Biznis mentori, koji su značajno pomogli mladim timovima prilikom razvijanja rešenja, bili su i  Miloš Lazarević iz Banca Intesa, Jovan Milašinović iz Halk banke, Petar Stefanović iz NLB Komercijalne banke, kao i zaposleni Payten-a Mirko Kiso, Bojan Dornik, Branislav Popović, Milan Stojić, Boris Bogdanoski, Bratislav Maksimović i Nenad Pavlović.

Organizacijom ovog hakatona kompanija Payten je, zajedno sa svim partnerima, afirmisala doprinos mladih u unapređenju digitalne ekonomije i istakla njihov potencijal u kreiranju novih vrednosti društva budućnosti.

Kopiraj link

Slični tekstovi

Fleksibilno radno vreme i super tim: Postanite UNICEF-ov fandrejzer i menjajte svet dok studirate
28.03.2024.
6 min

Fleksibilno radno vreme i super tim: Postanite UNICEF-ov fandrejzer i menjajte svet dok studirate

Vesti
Svetionik znanja: Otkrijte vašu reputaciju na internetu jednim klikom
27.03.2024.
3 min

Svetionik znanja: Otkrijte vašu reputaciju na internetu jednim klikom

Vesti
Akcija "Zelena ReGeneracija"
27.03.2024.
1 min

Akcija "Zelena ReGeneracija"

Vesti