Vesti

Pokrenut novi program za unapređenje zapošljivosti mladih kroz radne prakse

30.11.2021.
3 min

UNICEF u Srbiji, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Ministarstvom za rad i partnerima, pokrenuo je program "Unapređenje zapošljivosti mladih kroz radne prakse", čiji je cilj da obezbedi mladima više prilika za razvijanje veština i tako poveća njihove mogućnosti da pronađu odgovarajuće zaposlenje.

Pokrenut novi program za unapređenje zapošljivosti mladih kroz radne prakse

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Prema podacima iz najnovije Ankete o radnoj snazi iz 2021. godine, stopa nezaposlenosti mladih između 15 i 24 godine u Srbiji iznosila je 22,2 odsto. Mladi u Srbiji se suočavaju sa lošijim izgledima na tržištu rada od svojih vršnjaka u Evropskoj uniji, gde je ove godine stopa nezaposlenosti mladih iznosila 16,2 odsto.

Jedan od najvažnijih napora koje bilo koja država može da učini, jeste da pomogne mladima da stiču veštine i znanja. U želji da podržimo napore institucija u Srbiji, radimo na tome da učinimo radne prakse dostupnim. Program će poslodavcima pružiti mogućnost da, u skladu sa svojim potrebama, i u okviru principa društveno odgovornog poslovanja, angažuju i pruže šansu mladima iz posebno osetljivih kategorija - izjavila je Stanislava Vučković, rukovoditelj programa za mlade UNICEF-a u Srbiji.

Kroz namenski razvijenu onlajn platformu, mladi će prvo proći kroz obuke i pripremu za praksu u radnom okruženju, a zatim će imati plaćenu radnu praksu kod poslodavaca iz privatnog, javnog i civilnog sektora. Ova praksa će omogućiti mladima da steknu veštine i znanja koja su im neophodna za prilagođavanje potrebama tržišta rada.

Program podrazumeva pružanje radnih praksi mladima do 30 godina koji se ne školuju, ne obučavaju, niti su zaposleni, a stekli su osnovno, srednje ili visoko obrazovanje, a sve u cilju da se podrži društvena i ekonomska inkluzija mladih, posebno mladih iz osetljivih grupa, pružajući im priliku za obuku, razvoj veština i znanja traženih na tržištu rada. Da bi se prilagodili radnom okruženju i stekli neophodne veštine, mladi će imati priliku da se uključe u obuke kroz namenski razvijenu onlajn platformu za učenje, a zatim uključe u obavljanje radne prakse. Poslodavci koji se uključe u program imaju mogućnost selekcije obučenih mladih praktikanata, na osnovu potreba za kadrom određenih profila u okviru svoje kompanije i pružanja radne prakse u trajanju od dva meseca za odabrane praktikante - objasnio je Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Program "Unapređenje zapošljivosti mladih kroz radne prakse" počeo je 1. novembra i trajaće do kraja 2022. godine. Plan je da se kroz obuku i plaćenu radnu praksu poveže najmanje 2.000 mladih i 500 poslodavaca. Zainteresovani mladi i poslodavci mogu da se prijave i uzmu učešće u ovom programu putem platforme za prijavu Biram uspeh – program unapređenja zapošljivosti mladih

Najveći problem u vezi sa zapošljavanjem mladih predstavlja to što poslodavci zahtevaju radno iskustvo i praktične veštine koje su stekli radeći negde. To je za najveći broj mladih veoma teško - rekla je Jovana Vasić, član Savetodavnog odbora programa.

Za više informacija praktikanti mogu da pozovu 011/44-33-034 ili da se obrate putem imejla na biramuspeh@gigroup.com, a poslodavci na imejl klub.biramuspeh@gigroup.com.

Izvor: Subotica.com

Kopiraj link

Slični tekstovi

Belgrade Youth Fair 2022
29.03.2022.
1 min

Belgrade Youth Fair 2022

Vesti
Međunarodni dan deteta - Mladi u 2020. godini: angažovani su i njihov glas se čuje
20.11.2020.
5 min

Međunarodni dan deteta - Mladi u 2020. godini: angažovani su i njihov glas se čuje

Vesti
15.03.2024.
3 min

Beograd - prestonica krzinog menadžmenta za Evropu

Vesti