Vesti

Praksa koja se ne propušta: ZF Serbia pruža šansu mladima da pokrenu karijeru u inovativnoj industriji

26.01.2023.
6 min

Da li biste želeli da imate praksu u kompaniji koja primenjuje poslednju reč inovacije, kao i da pratite, ali i direktno učestvujete u razvoju tehnologije budućnosti?

ZF Serbia pruža šansu mladima da pokrenu karijeru u inovativnoj industriji

Ako vas to zanima, korisna će vam biti i informacija da je ZF Serbia, jedna od vodećih svetskih kompanija u oblasti automobilske industrije objavila konkurs za 3. generaciju stručne prakse za mlade - E Generation!

Filip Šaronjić, rukovodilac tima procesnog inženjeringa i jedan od mentora prakse, i Tijana Nikolić, praktikant, objasnili su za Infostud kako ovaj program zaista funkcioniše i šta kandidati koji se prijave mogu da očekuju.

Budućnost automobilske industrije

Jedan od ključnih fokusa ZF Serbia je razvoj inovativne tehnologije za električna i pametna vozila. Ova nemačka kompanija već više od veka uspešno posluje na svetskom tržištu, dok je od 2018. godine prisutna i na teritoriji Srbije. ZF Serbia smeštena je u Pančevu, dok je postojeći R&D nedavno proširen i na lokaciju Novi Sad u okviru Naučno-tehnološkog parka, gde je takođe otvorena mogućnost prakse.

Kako izgleda program prakse

ZF Serbia već dve godine zaredom pruža priliku mladim ljudima da steknu iskustvo i razviju stručne veštine, kroz rad u internacionalnom okruženju. Praksa je namenjena diplomiranim studentima i onima koji su pri kraju osnovnih i master studija. S obzirom na to da je u pitanju jedan od najdinamičnijih i najmodernijih sektora u Srbiji, program mogu da pohađaju svi mladi, bez obzira na fakultetsko usmerenje.

Dobra vest je da mladi imaju mogućnost da idu na praksu u različitim sektorima: od HR-a, nabavke, do logistike..Na ovaj način ZF Srbija želi da okupi najtalentovanije mlade ljude sa raznovrsnim znanjem i iskustvom.

Praksa je plaćena i traje puno radno vreme (pet dana u nedelji, po osam sati). Program je osmišljen na 6 meseci i podeljen je u dva ciklusa. Prvi deo prakse traje tri meseca, nakon čega sledi evaluacija i dogovor o eventualnom usavršavanju na još toliko.

Aktivno se uči od prvog dana

Kako funkcioniše praksa u inženjerskom timu bliže nam je pojasnio Filip Šaronjić, jedan od mentora, koji je zadužen za standardizaciju proizvodnih procesa i njihovo unapređivanje. Filip je u kompaniji od njenog osnivanja u Srbiji i smatra da je  program prakse odlična prilika za mlade da dobiju realne zadatke i uče na konkretnim primerima, uz nadzor i punu podršku mentora.

ZF Serbia pruža šansu mladima da pokrenu karijeru u inovativnoj industriji

- Bavimo se revolucionarnim sistemima, a praktikanti učestvuju u proizvodnji delova za elektromotorna vozila i od samog starta su aktivno uključeni u tim. Ideja je da se kandidati realno osposobe za inženjerski posao. Učenje je progresivno: u početku se dodeljuju manje zahtevni zadaci, ali se oni vremenom sve više usložnjavaju. Sve što radi naš inženjer, to će raditi i praktikant, samo u manjem obimu pa će i njegovo znanje tako rasti progresivno - ističe Filip.

Na pitanje šta je to što mlade praktikante najviše oduševljava kada se jednom nađu u njihovom sektoru, Filip odgovara da je to stepen automatizacije, korišćenje robota i pionirskih tehnologija, uz praćenje najsavremenijih projekata u razvoju elektrovozila.  

- Projekti su kompleksni, zbog čega je čest slučaj da i po nekoliko velikih međunarodnih fabrika istovremeno rade na jednom projektu, pa studenti mogu da komuniciraju i razmenjuju iskustva sa kolegama iz inostranstva - kaže naš sagovornik, koji smatra da kada se svemu tome pridoda prijateljska atmosfera u timu, ne čudi zašto je procenat onih koji su ostali toliko veliki.

ZF Serbia pruža šansu mladima da pokrenu karijeru u inovativnoj industriji

- Iz prve generacije se čak 80% praktikanata zaposlilo u ZF Serbia - ističe Filip Šaronjić.

Mogućnost za trajno zaposlenje

Pozivi za konkretne praktikantske pozicije se definišu u skladu sa potrebama za juniorske pozicije u kompaniji, zbog čega postoji realna mogućnost za kasnije trajno zaposlenje. Nakon završenog programa, kandidati koji se pokažu kao najbolji imaće priliku da ostanu u kompaniji. 

A šta kažu praktikanti?

Tijana Nikolić, diplomirani ekonomista, trenutno se nalazi u drugom ciklusu prakse u sektoru upravljanja učinkom. Tijana već sada može samostalno da obavlja veći deo posla koji podrazumeva podršku proizvodnji: vode se onbording treninzi - upućuju novi ljudi u posao, izvode tehnike uz pomoć kojih se proverava da li su svi procesi ispoštovani do kraja. 

ZF Serbia pruža šansu mladima da pokrenu karijeru u inovativnoj industriji

Ljubav prema nemačkom jeziku i želja da se oproba u korporativnom svetu navela ju je da se prijavi.

- Moj tim je mali, nas je četvoro i veoma dobro funkcionišemo. Svakog jutra imamo sastanke, komunikacija unutar tima teče glatko i baš su me lepo prihvatili. Tu smo jedni za druge i sve se rešava brzo - kaže Tijana.

Kao najveće prednosti Tijana navodi postojanje plana za svakog praktikanta pojedinačno, kao i mentorsku podršku i priliku da se realne stvari, koje je do sada učila samo na papiru, sprovode u praksi.

- Ne postoji prazan hod, sve je pažljivo osmišljeno, čak i kada nemamo trenutne zadatke, postoji Intranet Zum, platforma na kojoj možemo da učimo i pronađemo podatke koji su vezani za svaki aspekt rada kompanije - kaže ona.

Najviše joj se dopala prilika da učestvuje u godišnjoj Lean evaluaciji - događaju na kom se okuplja top menadžment radi analize i strategije za razvoj, a koju je njen tim organizovao.

ZF Serbia pruža šansu mladima da pokrenu karijeru u inovativnoj industriji

- Veliko je iskustvo sve to pripremati, ali i slušati i razgovarati sa svim tim ljudima kao praktikant - navodi Tijana.

Kada se očekuje sledeći program E- Generacije?

ZF Serbia poziva zainteresovane mlade ljude da se prijave i dokažu svoj potencijal u kompaniji koja je spremna da investira u budućnost i razvoj talenata.

Svi koji žele da učestvuju u 3. programu E - Generacije, mogu da se prijave ovde i pogledaju tačne propozicije konkursa.

Kopiraj link

Slični tekstovi

ZF Serbia: 4. generacija stručne prakse u automobilskoj industriji
18.08.2023.
4 min

ZF Serbia: 4. generacija stručne prakse u automobilskoj industriji

Vesti
KONTEH 2022 - Sajam poslovnih mogućnosti i stručnih praksi
14.03.2022.
2 min

KONTEH 2022 - Sajam poslovnih mogućnosti i stručnih praksi

Vesti
Fleksibilno radno vreme i super tim: Postanite UNICEF-ov fandrejzer i menjajte svet dok studirate
28.03.2024.
6 min

Fleksibilno radno vreme i super tim: Postanite UNICEF-ov fandrejzer i menjajte svet dok studirate

Vesti