Vesti 04.08.2022. 2 min

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na međunarodnom takmičenju

Tim H-Bridges je osvojio nagradu “The Best Innovative Design Award” a ujedno i drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju u oblasti inovativnih i energetski efikasnih rešenja IEEE International Future Energy Challenge 2021/2022. Ova nagrada dolazi kao kruna dvogodišnjeg rada i kao, sada već možemo reći, tradicionalno dobrih rezultata koje naš tim ostvaruje na ovom takmičenju.

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na međunarodnom takmičenju

Foto: H-Bridges

International Future Energy Challenge (IFEC) (http://energychallenge.weebly.com/) je najveće svetsko univerzitetsko takmičenje iz oblasti energetske elektronike u organizaciji IEEE, na kojem student iz svih krajeva sveta, predstavljaju svoja inovativna rešenja na unapred zadatu temu. Ovogodišnja tema bila je izrada solarnog invertora snage 1kW, za priključenje solarnih panela na gradsku mrežu. Na projektu se radilo dve godine, a finalna runda takmičenja se održala od 27-29. jula na Univerzitetu Tenesi, Noksvil, SAD.

Na finalnom testiranju, naš tim je u konkurenciji 7 univerziteta iz celog sveta pokazao odlične rezultate. Naš prototip je ostvario efikasnost od 92% i od strane stručnog žirija je pohvaljen za jednostavan, a veoma kompaktan dizajn samog uređaja.

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na međunarodnom takmičenju

Foto: H-Bridges

Finalni plasman timova na projektu 2021/2022 je:

  1. Utah State University
  2. University of Belgrade (H-Bridges)
  3. Reutlingen University
  4. Leibniz University Hannover
  5. University of Maryland
  6. University of Connecticut
  7. University of Moratuwa

Na kraju još jedne takmičarske godine zadovoljni smo svime što je ovaj tim uspeo da postigne. Pre svega rezultatom na IFEC takmičenju, koje je uvek glavni cilj našeg rada, ali i činjenicom da je tokom izrade projekta u laboratoriji formirano devet naučnih radova koji su objavljeni i nagrađivani kako na domaćim, tako i na međunarodnim naučnim konferencijama. Uz to, za potrebe testiranja, instalirali smo solarne panele na krov fakulteta, koji će svakako unaprediti uslove za rad studenata i nakon završetka našeg projekta.

Na kraju, zahvaljujemo se svim kompanijama koje prepoznaju kvalitet našeg rada i pružaju nam nesebičnu podršku. Bez njihove pomoći ovaj uspeh bi bio nemoguć i zahvalni smo im na tome što su nam svojom podrškom omogućili da ostvarimo sve planirane aktivnosti. Takođe, posebnu zahvalnost dugujemo Elektrotehničkom fakultetu koji nas podržava u svim našim aktivnostima.

Za više informacija o radu našeg tima, posetite nas na našim društvenim mrežama ali i na sajtu: www.h-bridges.etf.bg.ac.rs.

Podeli

Slične vesti

Nastavkom korišćenja sajta smatramo da prihvataš korišćenje kolačića. Saznaj više