Obrazovanje

Lični razvoj: Kako da bolje slušate i govorite

10.02.2016.
4 min

Postoje dve strane razgovora i obe su veoma bitne za umetnost dobrog komuniciranja. Ovladajte ovom veštinom uz ovih nekoliko saveta.

 

 

 Kada je vaš red da pričate...

 

1. Razmišljajte trezveno. Najčešći izvor nerazumljivih poruka je haos u mislima. Često želimo toliko toga da kažemo da na kraju ne izgovorimo apsolutno ništa sagorevajući u želji. Tokom razgovora se veoma lako primeti da smo zbunjeni ili da ne znamo šta pričamo. Najbitnije je da organizujete svoje misli pre nego što nam počne razgovor. Morate ostati smireni i razmisliti pre nego što bilo šta kažete.

 

2. Kažite ono što mislite. Baš tako.

 

3. Pređite na stvar. Efektivni komunikatori ne okolišaju. Ako želite nešto, pitajte. Ukoliko vam treba usluga, zatražite je. Delovaćete samouvereno i nećete zbuniti sagovornika.

 

4. Budite koncizni. Ne trošite reči. Konfuzija raste u srazmeri sa brojem reči koje izgovarate. Govorite jasno i kratko, koristeći što je manje reči, a koje su opšte poznate.

 

5. Budite realni. Svi imamo svoju ličnost, odnosno jedinstveni spoj osobina, načina razmišljanja i manira koji mogu da nam pomognu u komunikaciji. Za maksimalnu jasnoću budite potpuno prirodnii pustite svoje pravo ’ja’ da dođe do izražaja. Bićete uverljiviji i delovaćete prirodnije.

 

6. Pričajte u slikama. Reči pomažu ljudima da vizualizuju određene koncepte, a to veoma pomaže u komunikaciji. Imaćete ideju vodilju.

 

Kada je vaš red da slušate...

 

1. Slušajte razmišljajući o tome što čujete i brinite o sagovorniku. Slušanje, kao i pričanje i pisanje, zahteva interesovanje i pažnju. Ukoliko se ne koncentrišete na to što slušate ništa nećete naučiti. Većina nas zadrži u glavi samo 25 posto onoga što su čuli. Ukoliko povećate razumevanje, povećaćete efikasnost.

 

2. Koristite oči. Ukoliko slušate samo ušima, izostavićete veliki deo poruke koji je u neverbalnoj komunikaciji. Tražite emocije. Lice je veliki medijum facijalnom ekspresijom.

 

3. Obratite pažnju na neverbalne signale:

 

Evo nekoliko saveta.

 

-Kada neko trlja oko najčešće znači da se zapravo ne slaže sa vama i da iznutra ne podržava vašu ideju.

 

-Tapkanje nogom najčešće ukazuje na nedostatak poverenja u ono što je rečeno.

 

-Trljanje prstiju ukazuje na procesuiranje neke informacije ili ukazuje na to da vas sagovornik ne čuje dobro.

 

4. Učinite stvari lakim. Nekim ljudima je veoma naporno da slušaju i zanimaju ih samo korisne informacije. Olakšajte im.

 

Preuzeto sa sajta www.bizlife.rs

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Problemi prilagođavanja studenata i strategije prevladavanja
22.12.2015.
6 min

Problemi prilagođavanja studenata i strategije prevladavanja

Obrazovanje
Obrazovanje=samoobrazovanje
02.12.2015.
4 min

Obrazovanje=samoobrazovanje

Obrazovanje
5 razloga zašto nikada nije kasno upisati fakultet
17.12.2019.
5 min

5 razloga zašto nikada nije kasno upisati fakultet

Obrazovanje