Obrazovanje

Top 5 zabluda o studiranju u inostranstvu

26.01.2016.
3 min

Ako i ti sanjaš o studiranju u nekoj drugoj, uzbudljivijoj i egzotičnijoj zemlji, a koče te najuobičajenije zablude o procesu prijave, troškovima života i reputaciji određenih univerziteta, pročitaj zbog čega ne treba brinuti.

 

  1. Studiranje u inostranstvu je jako skupo

Na prvi pogled se može učiniti da nikako nećeš moći finansijski pokriti školarinu, troškove života i materijala koji su ti potrebni za studije… I sve to u stranoj zemlji i valuti može delovati još strašnije nego što zaista i jeste. Postoje brojni načini da doskočiš ovim troškovima, a zahtevaće samo dobru organizaciju i temeljno informisanje o svim mogućnostima. Saznajte da li se dodeljuje neka puna stipendija za studije na određenom fakultetu, a tokom studija možete se odlučiti i za neki honorarni posao koji će vam dodatno pomoći. Uvek postoji način da ostvariš svoj san!

  1. Top liste najboljih svetskih univerziteta su najbolji način odabira faksa

Pa, nije to baš uvek tako jednostavno! Možda je bolje da se informišeš o svim fakultetima u nekoj zemlji i gradu gde želiš da studiraš, kao i programima koji se nude. Bitno je istražiti sve opcije kako biste saznali da li neki od fakulteta (koji se možda ne nalazi na listi najboljih, ali ne kaska mnogo za njima po kvalitetu obrazovanja) nudi stipendije ili olakšice za studente iz inostranstva. Na primer, ako želiš studirati hemiju, Technische Universität München nalazi se u top 25 evropskih univerziteta što se studija hemije tiče iako je na svetskoj tabeli najboljih fakulteta tek 53.

 

library-922998_960_720

  1. Teško je upasti na strani univerzitet zbog razlika u obrazovnom sistemu u zemlji iz koje dolaziš i one u koju želiš ići

Veruješ da na to nisu mislili? Zato postoje neke opšteprihvaćene kvalifikacije koje su na većini univerziteta dovoljne: na primer prevodi srednjoškolske diplome, ili prevod do sada položenih ispita i diplome, plus test jezika na kojem se odvija studijski program (iako ti engleski najčešće otvara većinu fakultetskih vrata).

  1. Nemoguće je „upasti“ na top univerzitete

Iako su prijemni ispiti zaista teški i rigorozni, a upisne kvote jako male, ipak postoji šansa! Ništa nije nemoguće a to dokazuju i naši studenti koji odlaze na studije na neke od najprestižnijih univerziteta u svetu. Sve zavisi od naših sposobnosti, znanja, truda i rada. Posvećenost ovom cilju je na prvom mestu. Ukoliko želite da se upišete na neki od najboljih svetskih univerziteta, morate se za taj cilj pripremati i uložiti mnogo više truda i rada.

  1. Prijave na sve fakultete otvaraju se i zatvaraju u isto vreme

Ovo je velika zabluda! Rokovi prijave razlikuju se od univerziteta do univerziteta, od zemlje do zemlje. Bitno je informisati se na vreme o svim ključnim datumima. Na neke fakultete moraćete se prijaviti već u januaru ako želite upasti u jesenji semestar. Stoga je bitno informirati se o svim rokovima i držati ih se.

 

Preuzeto sa sajta www.studentskizivot.com

Kopiraj link

Slični tekstovi

Koliko je bitan prosek na studijama?
03.06.2022.
6 min

Koliko je bitan prosek na studijama?

Obrazovanje
Još 48 sati do ispita – Mogu ja to!
11.09.2020.
6 min

Još 48 sati do ispita – Mogu ja to!

Obrazovanje
Kako profesoru napisati e-mail?
19.01.2016.
5 min

Kako profesoru napisati e-mail?

Obrazovanje